Λόγοι για να ξεκινήσετε θεραπεία ζεύγους, έστω και αν ο σύντροφος δεν ακολουθεί

Πολλές φορές έρχονται ζευγάρια στο χώρο μας για να δουν τη σχέση τους. Τι γίνεται όμως όταν τελικά ο ένας θεωρεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα ή ότι δεν έχει εκείνος το πρόβλημα αλλά ευθύνεται μόνο ο άλλος;

Λόγοι για να ξεκινήσετε θεραπεία ζεύγους, έστω και αν ο σύντροφος δεν ακολουθεί

Σίγουρα δεν είναι αυτή η ιδανική μορφή θεραπείας, αλλά ακόμα και έτσι, είναι ένα βήμα που μπορεί να φέρει τους δύο συντρόφους κοντά...

Μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, χωρίς να χρειάζεται να λογοκρίνετε τον εαυτό σας
Πηγαίνοντας στη θεραπεία μόνος του ο ένας σύντροφος (κυρίως βλέπουμε τη γυναίκα να έρχεται πιο εύκολα) τουλάχιστον στις πρώτες συνεδρίες, δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει για τα προβλήματα στη σχέση χωρίς λογοκρισία, χωρίς κριτική. Σημαντικός παράγοντας αν σκεφτούμε πως όταν θίγονται θέματα ανάμεσα στους δύο συντρόφους, τείνουν να αλληλοκατηγορούνται, χωρίς να ακούν ο ένας τι λέει ο άλλος, παρά μόνο κρίνουν και μάλιστα αυστηρά. Ο θεραπευτής μπορεί να κατανοήσει καλύτερα που πάσχει η σχέση και ποιο είναι το πρόβλημα, χωρίς να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Επίσης, και για τους δύο συντρόφους είναι πιο εύκολο να μιλήσουν όταν είναι χώρια, σε ξεχωριστές συνεδρίες ο ένας από τον άλλον, καθώς δεν αναλώνονται στο ποιος έχει δίκιο ή ποιος θα "κερδίσει" με το μέρος του τον θεραπευτή ή ακόμα και τη συνεδρία.

breakfinal.jpg

Ακόμα και ο ένας μόνο σύντροφος μπορεί να φέρει θετική αλλαγή
Όταν υπάρχουν υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, τότε λέμε πως η οικογένεια αυτή δουλεύει σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Κάθε μέλος της οικογένειας αποτελεί ένα ζωτικό μέρος της μηχανής, ενώ μπορεί κάποια από τα εξαρτήματά της να μην λειτουργούν και τόσο καλά ή τόσο αποτελεσματικά. Για να διορθωθεί το μηχάνημα, το μόνο που χρειάζεται είναι ο ένας σύντροφος, ο οποίος είναι πρόθυμος να κάνει βελτιώσεις. Γνωρίζουμε πως αν πάρουμε το ένα μέλος της σχέσης και τροποποιήσουμε τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του σε έναν πιο θετικό και λειτουργικό τρόπο, αυτό θα επηρεάσει παράλληλα και το υπόλοιπο της μηχανής, την υπόλοιπη οικογένεια δηλαδή θετικά. Θα είναι μία κίνηση που θα ταράξει τα νερά, θα ταρακουνήσει την οικογένεια, αναγκάζοντάς την να αλλάξει έστω και λίγο.

Μπορείτε να δείτε πως θα προσεγγίσετε φλέγοντα θέματα που σας φέρνουν συνήθως σε διαμάχη και σύγκρουση
Μπορεί να μην ξέρετε πώς να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά τα προβλήματά σας ή να ανησυχείτε ότι με τον τρόπο σας μπορεί να πληγώσετε τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Ο θεραπευτής μπορεί να σας δώσει ειλικρινείς απαντήσεις και να σας βοηθήσει να βρείτε τον πιο αποτελεσματικό και αυθεντικό τρόπο για να επικοινωνήσετε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας με το σύντροφό σας.

9 Reasons why you usually choose the wrong guy 30866847

Μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα πως είναι και τι χρειάζεται μία υγιής σχέση
Ακόμα κι αν είστε μόνοι, ένας θεραπευτής μπορεί να σας δώσει τα εργαλεία και τη γνώση για καλύτερη επικοινωνία, να δείτε πως λειτουργεί μία υγιής σχέση και ποια μορφή έχει. Ίσως για παράδειγμα χρειάζεται να μάθετε να βάζετε όρια ή να μην είστε τόσο αδιάφοροι.

Όταν ο/η σύντροφός σας βλέπει θετική αλλαγή, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα θελήσει και εκείνος/η να έρθει μαζί σας στη θεραπεία.
Εάν χρησιμοποιήσετε τη θεραπεία ως ευκαιρία για να δείτε και να προβληματιστείτε σχετικά με τις δικές σας συμπεριφορές και πρότυπα, τα δικά σας θέματα και όχι απαραίτητα ως διέξοδο για την προβληματική σας σχέση, τότε το μοίρασμα που μπορεί να κάνετε με το σύντροφό σας και η αλλαγή που θα βλέπει σε εσάς μπορούν να του αλλάξουν γνώμη και να τον πείσουν πως τελικά ίσως μπορεί και η σχέση σας να βοηθηθεί μέσα από την θεραπεία.

Όταν είναι μόνος ο ένας σύντροφος στη θεραπεία, μπορεί πραγματικά να εξετάσει τα δικά του θέματα που φέρνει μέσα στη σχέση του. Μπορεί να την χρησιμοποιήσει ως μία ευκαιρία να επουλωθούν παλιές πληγές και τραύματα, έτσι ώστε να φαίνεται πιο καλοπροαίρετος απέναντι στον άλλον και πιο διαλλακτικός.

breaking up

Αξίζει να ξεκινήσει ο ένας σύντροφος έστω και μόνος του θεραπεία για τη δική ηρεμία
Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη θεραπεία ζεύγους όταν έρχεται μόνο ο ένας από τους δύο, είναι όταν αναγνωρίζει ο άλλος (που αρνείται να έρθει) την θετική αλλαγή. Ακόμα αν και τότε δεν θελήσει να έρθει, ακόμα και αν η έκβαση της σχέσης δεν είναι καλή, τουλάχιστον θα έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας ότι "εγώ τουλάχιστον προσπάθησα να σώσω τη σχέση μας". Η σκέψη και μόνο αυτή δίνει από μόνη της μία ηρεμία, όταν τα πράγματα πολλές φορές δεν πηγαίνουν όπως τα θέλουμε, καθώς ο θεραπευτής δεν είναι ο μάγος με το μαγικό ραβδί που θα μας λύσει τα προβλήματα. Είναι εκεί για να ακούσει, να είναι αντικειμενικός και να δείξει "τι" κάνουμε και "πως" το κάνουμε και χαλάμε μία σχέση, ώστε μέσα από τη συνειδητοποίηση αυτή να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε να είμαστε "καταστροφικοί" και να "τρώμε ο ένας τον άλλον". Κάποιες φορές δεν φτάνει μόνο ο ένας...

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved