Διεθνής Ημέρα Οικογένειας-Η σταθερή αξία της ζωής μας

Με διαφορά μόλις μία εβδομάδα από τη γιορτή της Μητέρας, γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για την Οικογένεια που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1993.

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας-Η σταθερή αξία της ζωής μας

Σκοπός, όπως αναφέρεται στην διακήρυξη του, ήταν να στρέψει όχι μόνο την προσοχή αλλά και τις προσπάθειες τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας στην προάσπιση του θεσμού, τονίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της, προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να εκπληρώνει τον μοναδικό του θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνία.

Ο ετήσιος εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας, ειδικά με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στις δομές της. Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν περιθώρια για παρερμηνείες: Ο μέσος όρος του μεγέθους της οικογένειας έχει μειωθεί παγκοσμίως. Οι άνθρωποι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίζουν πιο εύκολα, η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες είναι τα 35 έτη ενώ τα ζευγάρια αποκτούν λιγότερα παιδιά.

Η παραδοσιακά μεγάλη οικογένεια έχει αντικατασταθεί από την οικογένεια –πυρήνα ενώ όλο και περισσότερα παιδιά ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες ή μεγαλώνουν με τους παππούδες τους.

Προκειμένου λοιπόν να ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας στις νέες συνθήκες ζωής που έχουν διαμορφωθεί, πολλές χώρες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της οικογένειας.

Ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες, ο πυρήνας της οικογένειας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ισορροπία που απαιτείται προκειμένου να καρπωθούμε όλοι τη δύναμη της για να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Λέξεις όπως αγάπη, αφοσίωση, σεβασμός, εκτίμηση, αναγνώριση είναι τα κύρια «συστατικά» για να μπορέσει η οικογένειά μας να ανθήσει.

Και εμείς να θερίσουμε τους καρπούς...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved