Παιδοφιλία: Πώς μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους γονείς

Ποιος γονιός δεν τρομάζει στο άκουσμα της λέξης παιδοφιλία;

Παιδοφιλία: Πώς μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους γονείς

Αρκετοί επίσης είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν έχουν αυξηθεί τα ποσοστά τον τελευταίο καιρό. Όλοι όμως αναζητούν τρόπους που θα μπορέσουν να προφυλάξουν το παιδί τους από τον πιθανό κίνδυνο και την έκθεση σε έναν παιδόφιλο.

Τι είναι όμως η παιδοφιλία;
Η παιδοφιλία ανήκει στις παραφιλικές διαταραχές και θεωρείται σοβαρή ψυχική ασθένεια. Είναι μία από τις τρεις παραφιλικές διαταραχές (επιδειξιομανία, ηδονοβλεψία, παιδοφιλία) που γίνονται γνωστές λόγω της εμπλοκής τους με το νόμο και τη σύλληψη των παραφιλικών ατόμων.

Συνήθως οι παιδόφιλοι είναι κυρίως άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες που κατέχουν μικρότερο ποσοστό και φαίνεται να προτιμούν νεαρότερα αγόρια και λιγότερο κορίτσια. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιου είδους συμπεριφορές εκδηλώνουν άτομα πέραν πάσης υποψίας ή άτομα που επιδιώκουν να δραστηριοποιούνται κοντά σε ανήλικα.

Ως παιδόφιλος χαρακτηρίζεται εκείνος που έχει ηλικιακή διαφορά τουλάχιστον 5 χρόνια από το παιδί και προσπαθεί να αντλήσει σεξουαλική ευχαρίστηση από την επαφή του αυτή, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο. Άμεσος τρόπος είναι το άγγιγμα των παιδιών με σεξουαλικό τρόπο. Έμμεσος τρόπος, θεωρείται η οποιαδήποτε παρότρυνση π.χ. μιας ομάδας παιδιών σε σεξουαλικές δραστηριότητες, να τους προβάλλει πορνογραφικό υλικό, να αυνανίζεται μπροστά τους, κλπ. Πρόκειται λοιπόν για επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές φαντασιώσεις και τάσεις που αφορούν σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδιά.

Ο παιδόφιλος προσπαθεί να πείσει το θύμα του ότι δεν πρόκειται για κάτι κακό το να του δώσει σεξουαλική ευχαρίστηση, μέσα από την διαστρέβλωση της πραγματικότητας, επιμένοντας στο να κρατηθεί το "μυστικό" ανάμεσα στους δυο τους. Αυτό το πετυχαίνει είτε εκβιάζοντας και απειλώντας το παιδί ότι θα το μαρτυρήσει, είτε με το να έρθει τόσο πολύ κοντά του, που το παιδί θα του δείξει εμπιστοσύνη.

Τον τελευταίο καιρό, μια νέα μορφή παιδοφιλίας έχει πάρει διαστάσεις μέσα από το διαδίκτυο, καθώς τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες αναζητώντας πληροφορίες για σχολικές εργασίες ή και παίζοντας διαδικτυακά παιγνίδια. Ο παιδόφιλος βρίσκει την ευκαιρία να τα προσεγγίσει και να τα "ψαρέψει" μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χτίζοντας αρχικά μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, με απώτερο σκοπό την αποπλάνησή τους.

Πώς μπορεί να προφυλάξει ο γονιός το παιδί του;

Η σεξουαλική αγωγή στη παιδική ηλικία είναι η καλύτερη πρόληψη για τον υπαρκτό αυτό κίνδυνο. Αν μάλιστα είχε εφαρμοστεί με θέρμη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μαζί με πρόγραμμα συστηματικής εκπαίδευσης και των γονιών στα θέματα αυτά, σίγουρα ο παιδόφιλος δεν θα είχε τόσο εύκολη πρόσβαση σε ένα παιδί που είναι ενήμερο για την διαστροφή του, ένα παιδί που γνωρίζει τον εαυτό του και δεν επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίξει ή να το παρασύρει στις σκοτεινές του βλέψεις.

Έτσι λοιπόν ο γονιός είναι αυτός που θα μάθει στο παιδί του τι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό και τι όχι. Ο γονιός είναι αυτός που θα είναι πρώτος σε επαγρύπνηση, χωρίς όμως να δραματοποιεί και να "βλέπει" παντού παιδόφιλους και χωρίς να τρομάξει το παιδί του. Χρειάζεται λοιπόν να μάθει στο παιδί του τους κανόνες προστασίας:

• το σώμα μου είναι δικό μου και μου ανήκει,
• δεν αφήνω κανέναν να με πειράξει στο σώμα μου
• αν αντιληφθώ κίνδυνο τρέχω να φύγω μακριά
• μιλάω στη δασκάλα μου ή στους γονείς μου ή σε κάποιο άτομο που εμπιστεύομαι εκείνη την ώρα.

Ας μην ξεχνάμε πως χρειάζεται να θωρακίσουμε το παιδί μιλώντας του, ενημερώνοντάς το με λόγια απλά, χωρίς όμως να το τρομάξουμε και το κάνουμε φοβικό για όλους τους πιθανούς κινδύνους. Χρειάζεται λοιπόν μία σχέση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και καλής λειτουργικότητας με το γονιό. Ας έχουμε στο μυαλό μας πως το παιδί μπορεί να μην μιλήσει γι αυτό που του συμβαίνει αν φοβάται πως θα τιμωρηθεί, πως θα του πουν πως λέει ψέματα ή επειδή μπορεί και να ντρέπεται. Πόσο μάλιστα, αν ο θύτης είναι κάποιος από το συγγενικό περιβάλλον.

Συμπεριφορά παιδιού θύματος:

Παρόλα αυτά, το παιδί μπορεί να μην μιλήσει με λόγια, θα μιλήσει όμως σίγουρα με έμμεσο τρόπο, μέσα από το παιγνίδι του ή την συμπεριφορά του που μπορεί να αλλάζει όταν βρίσκεται ο θύτης κοντά του. Άλλα χαρακτηριστικά σημάδια είναι ο άστατος ύπνος, συνοδευόμενος από εφιάλτες, αλλαγές στην όρεξη, οποιαδήποτε ασυνήθιστη φοβία είτε για μια κατάσταση, είτε για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν εξηγούνται με κάποιο άλλο τρόπο, ή η εκδήλωση σεξουαλικής συμπεριφοράς που δεν δικαιολογείται από την ηλικία τους (περισσότερες γνώσεις ή ανάρμοστο ενδιαφέρον για το σεξ), κλπ. μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved