Πώς αλληλοσυμπληρώνονται η συναισθηματική επικοινωνία και η ψυχική επαφή

Η συναισθηματική επικοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ψυχικής επαφής ανάμεσα στο ζευγάρι.

Πώς αλληλοσυμπληρώνονται η συναισθηματική επικοινωνία και η ψυχική επαφή

Μπορούμε να πούμε ότι η έννοια της ψυχικής επαφής συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η ειλικρίνεια, η ζεστασιά, η εμπιστοσύνη, η προστασία του συντρόφου, η αμοιβαία δέσμευση και προσήλωση, η κατάργηση κάθε μορφής άμυνας προς το άλλο πρόσωπο, ο συναισθηματισμός και η εγγύτητα. Ειδικότερα στις συντροφικές σχέσεις η έννοια αυτής ορίζεται ως το επίπεδο της δέσμευσης και της συναισθηματικής, γνωστικής και σωματικής εγγύτητας την οποία βιώνει κάποιος παράλληλα με τον σύντροφό του σε μία σχέση.

Η ύπαρξη της ψυχικής επαφής είναι αυτή που κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα σε μια καθαρά σεξουαλική και μια συντροφική σχέση. Ενώ στις σχέσεις των εραστών πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το σεξ, στη σχέση των συντρόφων τον ρόλο του πρωταγωνιστή έχει η ψυχική επαφή η οποία «χρωματίζει» και «γεμίζει» τη σχέση και παράλληλα «χτίζει» την μονιμότητα μεταξύ των συντρόφων.

Ενώ η ύπαρξή της πρέπει να είναι αμοιβαία ανάμεσα στους συντρόφους αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα βιώνεται με το ίδιο τρόπο. Δηλαδή σε ένα ζευγάρι ο ένας από τους δύο συντρόφους μπορεί να νιώθει πιο κοντά του τον άλλο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ψυχική επαφή βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι μιας συντροφικής σχέσης έχει διακυμάνσεις. Κάθε ένας από ‘μας βιώνει συναισθηματικές αλλαγές οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για το είδος και την ποιότητα της ψυχικής επαφής που έχουμε με το σύντροφό μας.

Οι έννοιες της συναισθηματικής επικοινωνίας και της ψυχικής επαφής συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η συναισθηματική επικοινωνία ενδυναμώνει την αίσθηση που έχουμε για την ύπαρξη ψυχικής επαφής στη σχέση μας και όταν αισθανόμαστε ότι υπάρχει ψυχική επαφή στη σχέση μας αισθανόμαστε πιο άνετα να μοιραστούμε τα συναισθήματα μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η συναισθηματική επικοινωνία και η ψυχική επαφή αυξάνονται πάντα με την πάροδο του χρόνου.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved