Γιατί οι γονείς δεν μιλούν στα παιδιά τους για την ψυχική υγεία

Θέμα-ταμπού είναι για τους γονείς τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, το στρες, η καθημερινή πίεση αλλά και η κατάθλιψη.

Γιατί οι γονείς δεν μιλούν στα παιδιά τους για την ψυχική υγεία

Αυτό τουλάχιστον έδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία , το 55% των γονέων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι ουδέποτε έχουν συζητήσει με τα παιδιά τους για την ψυχική υγεία, με το 20% να λένε πως δεν ξέρουν πως να θίξουν το θέμα και το 45% ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει λόγος να κάνουν τέτοια συζήτηση.

Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πολύ έντονα στα παιδιά. Σύμφωνα με την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι διαταραχές άγχους είναι εξαιρετικά συχνές αφού προσβάλλουν το περίπου 13% των παιδιών και εφήβων ηλικίας 9-17 ετών. Αντίστοιχα, η κατάθλιψη και η δυσθυμία προσβάλλουν το 4-8% των παιδιών και των εφήβων.

«Τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν κοινή εμπειρία για τρία παιδιά σε κάθε σχολική αίθουσα και επομένως πρέπει να πάψουν να αποτελούν θέμα-ταμπού στο σπίτι, το σχολείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ευρύτερους κοινωνικούς κύκλους», δήλωσε η επικεφαλής της εκστρατείας κυρία Σου Μπέικερ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε 1.100 γονείς με παιδιά ηλικία 6 έως 18 ετών, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατεία «Time to Change» που διεξάγεται στην Αγγλία για τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Την εκστρατεία πραγματοποιούν δύο οργανισμοί ψυχικής υγείας της Βρετανίας, οι Mind και Rethink Mental Illness, με χρηματοδότη το βρετανικό υπουργείο Υγείας και στόχο να σπάσουν το στίγμα και τις διακρίσεις που ακόμα και στη σημερινή εποχή συνοδεύουν τα ψυχικά νοσήματα.

Photo:DREAMSTIME PHOTO ILLUSTRATION

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved