Γονείς και παιδί: Μια συγγνώμη δεν βλάπτει...

Το να μάθουμε στα παιδιά μας να ζητάνε συγγνώμη είναι πολύ σημαντικό κυρίως για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο όμως να γίνει με τους σωστούς τρόπους.

Γονείς και παιδί: Μια συγγνώμη δεν βλάπτει...
  • Κάνουμε εμείς την αρχή. Για να μάθουν να ζητάνε συγγνώμη πρέπει να έχουν παρατηρήσει πως γίνεται. Εάν κάνουμε κάτι λάθος πρέπει να ζητήσουμε και συγγνώμη. Για π.χ. «συγγνώμη που σου φώναξα πριν, ήμουν θυμωμένη»
  • Δείχνουμε τον τρόπο. Είναι λογικό ότι κυρίως τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας πάνω στη διεκδίκηση των παιχνιδιών θα διαφωνήσουν και θα υπάρξει μια ένταση. Είναι δύσκολο να αντιληφθούν ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, κι εκεί πρέπει να επέμβουμε εμείς. Θα «βοηθήσουμε» το παιδί μας να ζητήσει συγγνώμη δείχνοντάς του πως γίνεται.
  • Δεν εξαναγκάζουμε για μια συγγνώμη. Στόχος μας είναι να ενστερνιστεί μια συμπεριφορά κι όχι να αναγκαστεί να την αναπαράγει εξαιτίας του φόβου της συνέπειας.
  • Με ένα μέτρο η συγγνώμη. Όταν δεν έχουμε παρατηρήσει ακριβώς τι έχει συμβεί σε μια διαφωνία, καλό είναι να μην πιέσουμε για μια συγγνώμη. Θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Συνδέουμε τη συγγνώμη με μια χειρονομία. Βοηθάει πολύ τα μικρότερα παιδιά να συνδέσουμε τη συγγνώμη για παράδειγμα με μία αγκαλιά. Με αυτόν τρόπο αντιλαμβάνονται την πραγματική έννοια της συγγνώμης.
  • Επιβράβευση!!! Να μην ξεχνάμε να επιβραβεύουμε το παιδί όταν έχει ζητήσει συγγνώμη.

Μαρία Σινάνη
Βρεφονηπιαγωγός

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved