Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την υποχώρηση των γονιών στις απαιτήσεις του παιδιού

Τα παιδιά, ειδικά όταν έχουν συμπληρώσει τα δύο τους χρόνια , επιθυμούν  να ικανοποιήσουν τους γονείς τους , μαθαίνουν όμως ότι μπορούν να χειρίζονται καταστάσεις προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την υποχώρηση των γονιών στις απαιτήσεις του παιδιού

Γιατί όμως τόσοι πολλοί ευφυείς και καλοπροαίρετοι γονείς υποχωρούν τόσο εύκολο στα αιτήματα των παιδιών τους; Είναι απλό: Το «ναι» είναι πολύ πιο εύκολο από το να τηρήσετε σταθερή στάση λέγοντας «όχι» , και υπομένοντας κραυγές και διαμαρτυρίες που ακολουθούν. Όταν υποχωρείτε στα αιτήματα του παιδιού, υποστηρίζουν οι ειδικοί, βραχυπρόθεσμα το σπίτι μπορεί να φαίνεται πιο ήρεμο.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, όταν δίνετε στο παιδί τη δυνατότητα να έχει υπερβολικά πολλές επιλογές, το παιδί μπερδεύεται και προκαλεί χάος στις σχέσεις όλων των μελών της οικογένειας. Το να το αφήνετε να είναι ο «δικτάτορας»της οικογένειας τελικά έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που περιμένετε.

Οταν το παιδί αποκτά υπερβολικά πολλή δύναμη, αισθάνεται φοβισμένο, και αναρωτιέται γιατί οι ενήλικες που το περιβάλλουν δεν μπορούν να επιβάλλουν τον έλεγχο. Του δείχνει ότι αν ξεσπάσει, δημιουργώντας δράματα και θόρυβο, εσείς θα υποχωρήσετε επειδή δεν αντέχετε τις συναισθηματικές εκρήξεις.

Σήμερα πια έχει αποδειχτεί ότι όταν οι γονείς θέτουν χαμηλά όρια, τα παιδιά είναι λιγότερα ασφαλή και έχουν μειωμένη αυτοκυριαρχία της συμπεριφοράς τους. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να διαχωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους από τη στάση που ωφελεί την ανάπτυξη των παιδιών.

Η κατανόηση των ορίων μαθαίνει στα παιδιά την αυτοπεποίθηση και την επιτυχημένη στάση απέναντι στα πράγματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved