«Χωρίσαμε! Και τώρα τι κάνουμε;»

Σίγουρα το διαζύγιο δεν είναι καθόλου ευχάριστη κατάσταση ούτε για εκείνον που αποφασίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή την σχέση αλλά ούτε και για εκείνον που μένει πίσω και πενθεί.

«Χωρίσαμε! Και τώρα τι κάνουμε;»

Οι αλλαγές που φέρνει ένα διαζύγιο αλλά και ο τρόπος που οι δύο πρώην σύντροφοι ζουν το διαζύγιο μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τα χρόνια του εγγάμου βίου, το αν υπάρχουν παιδιά ή όχι αλλά και το πώς ο κοινωνικός περίγυρος αντιμετωπίζει το γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το διαζύγιο είναι ένας αποχωρισμός που φέρνει θλίψη, αβεβαιότητα, αγωνία μπορεί και πανικό. Ο αποχωρισμός από τον σύντροφο με τον οποίο κανείς έχει τη ζωή του, έχει γίνει γονιός και έχει επενδύσει συναισθηματικά είναι δύσκολος και επίπονος. Η αίσθηση της απώλειας των ονείρων, του "πως είχα φανταστεί τη ζωή μου" αλλά και το γκρέμισμα των ονείρων και των πλάνων της κοινής συζυγικής ζωής, μπορεί να οδηγήσουν στο συναίσθημα της αποτυχίας και της μοναξιάς.

Η γυναίκα αλλά και ο άντρας μετά το διαζύγιο μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια, προδοσία αλλά και ματαίωση. Συχνά οι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με το μεγάλο θυμό της γυναίκας με την οποία έχουν μοιραστεί την ζωή τους, αφού η ίδια επιδιώκει έντονα την απομάκρυνση και την αποστασιοποίησή τους από τα παιδιά. Είναι γνωστή η γυναικεία στάση που προσπαθεί να έχει ως συμμάχους τα παιδιά για να μπορέσει να αναπληρώσει το κενό της απώλειας. Προσπαθεί να πετάξει έξω τον πατέρα από το γονικό του ρόλο με αποτέλεσμα να βιώνει έντονα συναισθήματα απογοήτευσης, ματαίωσης που και ο ίδιος δυσκολεύεται να διαχειριστεί με αποτέλεσμα να απομονώνεται και να απομακρύνεται και από τα ίδια του τα παιδιά...

Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι πολλές φορές ο γονιός παρουσιάζεται πολύ ανώριμος καθώς για να εκδικηθεί τον άλλο γονιό που αποφασίζει ότι δεν θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μαζί, προσπαθεί να τον εκδικηθεί στρέφοντας εναντίον του τα παιδιά, κατηγορώντας τον ή ακόμα και απαγορεύοντας την επαφή μαζί τους.

Αν ανήκετε σε αυτή την μερίδα των ανόητων και εγωκεντρικών γονιών που δεν σέβονται ούτε τη ψυχική υγεία των παιδιών τους, καλό είναι να αναρωτηθείτε επίσης γιατί αποφάσισε να σας χωρίσει...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved