Μαρία Φιλίππου: «Για τα παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολο το διαζύγιο»

Η ευτυχία και η ολοκλήρωση που έφεραν ο δεκαεπτάχρονος Ευάγγελος και ο δεκατετράχρονος Φίλιππος στη ζωή της, το διαζύγιο της με τον πρώην σύζυγο της, ο τρόπος που επηρέασε τα παιδιά, η ανάγκη της να απευθυνθεί σε ψυχολόγο, αλλά και όλα όσα της έμαθαν οι δύο γιοί της. Η Μαρία Φιλίππου σε μια σπάνια εξομολόγηση στο Mothersblog.gr λέει αλήθειες!

Μαρία Φιλίππου: «Για τα παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολο το διαζύγιο»

Από τον Γιάννη Βίτσα

-Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος...

«Χάρηκα πάρα πολύ. Το πρώτο παιδί επειδή είχαμε μόλις παντρευτεί με το σύζυγο μου ήταν αν θέλετε μέσα στο πρόγραμμα. Το δεύτερο επειδή δεν υπολογίζαμε να έρθει ήταν σαν ένα δώρο!»

-Η πρώτη φορά που κράτησα το μωρό μου αγκαλιά...

«Ο πρώτος από τους δύο γιους μου ήταν στο χώρο που βρίσκονταν τα πρόωρα παιδιά. Τη δεύτερη ημέρα ζήτησα από τις νοσοκόμες να το δω. Την στιγμή που συνέβη ένιωσα ότι άλλαξε η ζωή μου. Όλος ο κόσμος ήταν διαφορετικός. Θυμάμαι ήταν παρών ένας γιατρός που τον ρωτούσα διάφορα για τα οποία αγωνιούν οι μαμάδες και μου ανέφερε κατά την συζήτησή μας «Είμαι παιδίατρος τριάντα χρόνια. Η σκηνή που κάθε μάνα πρωτοβλέπει το παιδί της με κάνει και συγκινούμαι». Θα έκανα είκοσι παιδιά μόνο για να ζήσω ξανά αυτή την σκηνή που περιμένεις να δεις τον καινούργιο άνθρωπο που ήρθε στη ζωή σου! Νομίζω ότι τα συναισθήματά δεν περιγράφονται.»

-Οι μήνες του θηλασμού ήταν...

«Κάτι που πρέπει να συνηθίσεις. Αρχικώς αισθάνεσαι ότι κάτι δεν κάνεις σωστά. Όταν το παιδί κλαίει, για παράδειγμα, φοβάσαι μήπως δεν τρώει αρκετά! Όμως η φύση τα καθορίζει όλα. Στο πρώτο παιδί μου είχα πανικό. Στο δεύτερο είπα «Όλα θα γίνουν όπως πρέπει». Όσο πιο ήρεμος είσαι, τόσο πιο εύκολα κυλούν τα πάντα.»

-Όταν με φώναξαν μαμά ένιωσα...

«Θυμάμαι ο πρώτος μου γιος είχε φωνάζει αρχικά τους πάντες! Είχε' πει παππού, μπαμπά, γιαγιά. Του έλεγα λοιπόν «Μα- μα!» Και σκεφτόμουν ότι δε θα με αναφέρει ποτέ. Οπότε κάποιο πρωί ακούω την εντολή «Μαμά γάλα». Ένιωσα ότι άνοιξαν οι ουρανοί. Πάρα πολλές γυναίκες λένε «Είμαι μικρή. Δε θέλω να με φωνάζει μαμά, δεν είναι της μόδας. Θέλω να με πούνε με το όνομά μου τα παιδιά μου». Τότε σκέπτομαι πόσοι άνθρωποι θα σε πούνε ...Μαμά. Στο όνομά σου θα σε καλέσουν οι πάντες. Για μένα η μητρότητα είναι ένα θείο δώρο και ήθελα να το γευθώ όσο περισσότερο μπορούσα. Λατρεύω απεριόριστα τα δύο παιδιά μου!»

- Η πιο όμορφη αλλά και η πιο δύσκολη στιγμή που βιώσαμε...

«Όμορφες είναι άπειρες στιγμές της καθημερινότητας μας. Υπάρχουν στιγμές που εξαντλείτε η υπομονή σου. Όμως και αυτό είναι πια τρόπος ζωής. Οι άσχημες στιγμές ήταν σε ασθένειες των παιδιών. Δόξα το Θεό δεν έχουμε περάσει κάτι πολύ βαρύ, αλλά ακόμα και σήμερα που είναι ολόκληροι λεβέντες όταν με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε : Πρέπει να πάμε στο ΚΑΤ, γιατί είχα ένα τράβηγμα και ένα στραμπούληγμα, είναι πολύ δύσκολα». Αφήστε που μόνο καφέ δε μου δίνουν στο ΚΑΤ πια από τις φορές που έχω βρεθεί.»

-Η σχέση με τον άνδρα μου άλλαξε...

«Ναι. Με τον άνδρα μου δεν είμαστε μαζί πια αλλά δεν έχει να κάνει άμεσα με τα παιδιά. Είναι κοντά μας απλώς δεν μένουμε μαζί.»

-Περάσατε κρίση δηλαδή στο γάμο σας, μετά την γέννηση του παιδιών;

«Όχι. Επανατοποθετήσαμε την σχέση μας έπειτα από τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, όμως όταν αποφασίσαμε ότι δε θέλουμε, ότι δε μπορούμε να είμαστε μαζί ήταν αρκετά μεγάλα τα παιδιά μας.»

-Τους επηρέασε το διαζύγιό σας;

«Βέβαια και επηρέασε τα παιδιά όπως και εμένα αλλά και τον πρώην σύζυγο μου. Πάντα τα παιδιά να ξέρετε -ότι και αν λέμε- έχουν ένα κενό. Δε μπορούμε να πούμε ότι δεν τρέχει τίποτα. Τρέχει! Απλώς δυστυχώς εμείς δεν τα καταφέραμε στο γάμο μας.»

-Πήγατε σε ψυχολόγο την περίοδο του χωρισμού σας;

«Πήγα διότι θεωρούσα ότι χρειαζόμουν τη γνώμη ενός ειδικού. Ένιωθα ότι δε μπορούσαμε να τα χειριστούμε όλα μόνοι μας. Θέλαμε έναν άνθρωπο να μας δείξει το δρόμο. Το θεώρησα δεδομένο ότι πρέπει ένας ειδικός να μας συμβουλέψει πώς να χειριστούμε τα παιδιά και τους εαυτούς μας εκείνη την περίοδο. Για τα παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολο βήμα το διαζύγιο. Πάντα όσα παιδιά συμβαίνει οι γονείς τους να χωρίσουν είναι πιο ώριμα, έχουν περάσει ένα τραύμα και θεωρώ ότι έχουν κεραίες που πιάνουν πράγματα που για τα υπόλοιπα παιδιά είναι άγνωστα.»

- Τι σας έμαθαν ο Ευάγγελος και ο Φίλιππος;

«Τα πάντα. Μου μαθαίνουν πράγματα καθημερινά. Γενικά το τρίο μας -επειδή είμαστε μια μονογονεϊκή οικογένεια- είναι σαν συμμορία. Περνάμε πάρα πολύ ωραία μαζί.»

PLUS: Η Μαρία Φιλίππου θα πρωταγωνιστήσει το χειμώνα στην παράσταση "Άνδρες έτοιμοι για όλα" στο θέατρο Λαμπέτη με τους Κώστα Κόκλα, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Θανάση Ευθυμιάδη, Κώστας Ευρυπιώτης, Μάνος Ιωάννου, Μαίρη Σταυρακέλη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ευαγγελία Μουμούρη, Λάλου, ενώ κρατά έναν από τους κεντρικούς ρόλους στην σειρά του Αλέξανδρου Ρήγα «Αμάρτημα της μητρός» μου που πρόκειται να συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν στον Antenna.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved