Τι λένε και τι αισθάνονται τα παιδιά όταν χωρίζουν οι γονείς τους;

«Ο μπαμπάς μας παράτησε για να κάνει άλλα παιδιά;» ρώτησε ένα βράδυ η 9χρονη Ελένη την μητέρα της. Δυσκολευόταν να χωνέψει το διαζύγιο των γονιών της. Η Δανάη, 10 ετών, ρίχνει το φταίξιμο στον εαυτό της: «Ο μπαμπάς, έφυγε επειδή δεν διαβάζω Ιστορία» δήλωσε θλιμμένη, στη γιαγιά της. Η Φωτεινή, είναι ήδη 16. «Δεν έχεις πια λόγο στη ζωή μου. Εκανες την επιλογή σου» είπε στον πατέρα της. «Δεν υπάρχει διαζύγιο χωρίς να εμπεριέχει κάποιο τραύμα τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί» τονίζουν οι ειδικοί και εξηγούν τις αντιδράσεις των παιδιών μετά τον χωρισμό.

Τι λένε και τι αισθάνονται τα παιδιά όταν χωρίζουν οι γονείς τους;

Τι λένε και τι αισθάνονται τα παιδιά όταν χωρίζουν οι γονείς τους;

Στο άκουσμα ότι ο μπαμπάς φεύγει από το σπίτι ο Γιώργος, που ήταν τότε 5 ετών, έψαξε να βρει λύση: «Αφού δεν μπορείτε να κοιμάστε μαζί, μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα του μπαμπά στο δωμάτιό μου και να κοιμάμαι εγώ κάτω και εκείνος στο κρεβάτι μου. Δεν είναι ανάγκη να φύγει» είπε στη μητέρα του. Η ίδια θυμάται, ότι τον πρώτο καιρό που έμειναν οι δυο τους στο σπίτι, ο μικρός «ξανάρχισε να τα κάνει πάνω του. Τα δύο πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Το αγόρι που μένει πίσω με τη μαμά, χάνει το αντρικό πρότυπο και είναι δύσκολο να κρατήσεις τις ισορροπίες». Πολλές φορές, θυμάται η μητέρα του, «ο Γιώργος ξεσπούσε, όταν του έκλεινα την τηλεόραση αργά το βράδυ και έβαζε τις φωνές, όταν έλεγα πως δεν θα παίξει ποδόσφαιρο στο play station. Έπαιρνε τηλέφωνο τον πατέρα του και έκλαιγε. Κι εκείνος έλεγε "παίξε άλλα δέκα λεπτά και κλείστο". Αυτόματα η μαμά γινόταν η κακιά και ο μπαμπάς, ο καλός. Αυτό το παιχνίδι δεν κράτησε πολύ ευτυχώς".

Το αντίθετο συνέβη μετά το διαζύγιο της Έφης: «Ο Ορέστης, ήταν τότε τεσσάρων. Δεν ήθελε να μιλάει στον πατέρα του. Πίστευε το παιδί, πως τον είχε εγκαταλείψει, επειδή έφυγε από το σπίτι. Δυστυχώς ο πατέρας του, αντιδρούσε κι εκείνος σαν παιδί. Άφηνε υπονοούμενα πως εγώ βάζω λόγια εναντίον του και με την πρώτη άρνηση του Ορέστη, σταματούσε να προσπαθεί. Κάπως έτσι χάθηκε το παιχνίδι, παρά τη δική μου επιμονή, ότι "πρέπει να αγαπάς τον μπαμπά γιατί εκείνος σ' αγαπάει"». Πέντε χρόνια μετά, λέει η ίδια, «τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλη κόντρα».

Διαβάστε περισσότερα στο queen.gr

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved