Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στις μαμάδες και στα παιδιά

Οι σχέσεις περνούν τη μεγαλύτερη κρίση τους, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει τα πάνω κάτω.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στις μαμάδες και στα παιδιά

Πλέον τα διαζύγια είναι πολύ συχνά και μπορεί να γίνουν πολύ επώδυνα όταν υπάρχουν παιδιά. Οι ερευνητές μετά από μελέτες που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, κατέληξαν ότι ένα διαζύγιο μπορεί να έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Για κάποια παιδιά είναι καταστροφικό ενώ για κάποια άλλα είναι απλά μία εμπειρία που τα κάνει στην συνέχεια πιο δυνατά.

Οι πιο συνηθισμένες αρνητικές επιπτώσεις μετά από ένα διαζύγιο όσον αφορά στα παιδιά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι οι παρακάτω:

• Επιθετική και αντιδραστική συμπεριφορά. Αν το παιδί είναι αγόρι αυτό μπορεί να κρατήσει περισσότερο διάστημα.
• Άρνηση. Πολλά παιδιά αντιδρούν με τέτοιο τρόπο σα να μην υπήρξε το διαζύγιο ή σαν να μην τα έχει επηρεάσει καθόλου.
• Φόβος. Εκφράζουν αυτό το συναίσθημα με διάφορους τρόπους. Φοβία ότι δε θα είστε δίπλα του, φοβία ακόμη και για την υγεία τους.
• Ενοχές. Κάποια παιδιά νομίζουν ότι είναι η αιτία που χώρισαν οι γονείς τους με αποτέλεσμα να τους βαραίνει η ευθύνη αυτή.
• Ανασφάλεια. Τα παιδιά χωρισμένων γονιών διακατέχονται από μία ανασφάλεια η οποία μπορεί να τα οδηγήσει ακόμη και στην άρνηση για το σχολείο.
• Λύπη. Ένα συναίσθημα που κάποια παιδιά το εκδηλώνουν και κάποια άλλα όχι.
• Διαταραχές ύπνου και διατροφής. Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω των καταστάσεων αυτών, διαταράσσεται όλο το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών με ότι αυτό μπορεί να συμπεριλάβει. Το παιδί χάνει την όρεξή του και δε θέλει να φάει ενώ ο ύπνος είναι λιγοστός, καθώς εκείνη την ώρα που πάει για ύπνο, σκέφτεται την κατάσταση που βιώνει και οι σκέψεις δεν το αφήνουν.

Ένα διαζύγιο όμως φέρνει τα πάνω κάτω και στη ζωή της γυναίκας η οποία καλείται να μεγαλώσει ένα ή περισσότερα παιδιά μόνη της. Αυτό εξαρτάται ωστόσο από την σχέση που έχει με τον πατέρα, την σχέση που έχουν τα παιδιά μαζί του, αλλά και την οικονομική του κατάσταση.

• Οικονομική ανασφάλεια. Εάν δεν έχει οριστεί το ποσό της διατροφής, και ο πρώην σύζυγος δεν έχει οικονομική άνεση, ή προσπαθεί να εκδικηθεί τη μητέρα των παιδιών του και τους πρώτους μήνες δεν είναι τυπικός με τα χρήματα, η γυναίκα νιώθει ότι χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν.
• Ψυχολογικές μεταπτώσεις. Αν το διαζύγιο προήλθε μετά από απιστία και δεν ήταν επιλογή της γυναίκας να χωρίσει, τότε μπορεί να περάσει ακόμη και κατάθλιψη. Από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκεται μόνη της αντιμέτωπη με όλες τις ευθύνες.
• Μία ακόμη αρνητική και σημαντική επίπτωση είναι ο ρατσισμός που δέχεται μία γυναίκα διαζευγμένη με ένα ή περισσότερα παιδιά, όταν θέλει να βρει δουλειά για να τα μεγαλώσει.

Ωστόσο οι παραπάνω επιπτώσεις είναι γενικές, καθώς κάθε διαζύγιο είναι ξεχωριστό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved