Ένα κινητό για δώρο στο παιδί μου: Πώς να αντιδράσετε ως γονιός σε ένα τέτοιο περιστατικό

O αγαπημένος θείος, η αγαπημένη θεία, ο νονός ή η νονά, η γιαγιά ή ο παππούς φέρνουν δώρο σε γιορτές, γενέθλια ή για την επιτυχία στις εξετάσεις ένα κινητό τηλέφωνο για το 10χρονο παιδί σας.

Ένα κινητό για δώρο στο παιδί μου: Πώς να αντιδράσετε ως γονιός σε ένα τέτοιο περιστατικό

Όντως το κινητό τηλέφωνο αποτελεί δημοφιλές δώρο σε τέτοιες περιπτώσεις. Καθώς η αγορά ενός κινητού συνεπάγεται και κάποιο οικονομικό κόστος, ένα τέτοιο δώρο σίγουρα αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό έξοδο. Όμως, μέσα στην επιθυμία να βρεθεί το πιο «ελκυστικό» και «ακριβό» δώρο για το παιδί, οι συγγενείς πολλές φορές τρέχουν στα μαγαζιά χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν τους γονείς, έχοντας συνεπώς άγνοια για τις (παιδαγωγικές) επιλογές των γονέων.

Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη κατανόησης της τεχνολογίας και των πιθανών κινδύνων που αυτή συνεπάγεται. Οι συγγενείς αγοράζουν πολλές φορές κινητά τηλέφωνα με πολλαπλές λειτουργίες, χωρίς να σκεφτούν εάν κάποιες από τις λειτουργίες αυτές είναι κατάλληλες για παιδιά μια συγκεκριμένης ηλικίας. Για παράδειγμα, ένα έξυπνο τηλέφωνο με τεχνολογία iΟS ή Android δε χρησιμοποιείται μόνο για επικοινωνία, μπορεί να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες, και επιτρέπει στο παιδί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές εφαρμογές (apps), που ενδεχομένως να μην είναι ενδεδειγμένες για την ηλικία του παιδιού. Και ως γονέας, μπορεί να αισθανθείτε άβολα έχοντας μπροστά σας ένα τεράστιο εγχειρίδιο χρήσης, όπως, επίσης, μπορεί να βρεθείτε σε δύσκολη θέση, εάν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας έχει μάθει να χρησιμοποιεί όλες τις λειτουργίες του κινητού πολύ πριν από εσάς.

Πώς μπορείτε να προσεγγίσετε ένα τέτοιο περιστατικό
Όταν το παιδί λαμβάνει ένα κινητό για δώρο, είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον εαυτό σας, αλλά και να συζητήσετε με το παιδί τις κατάλληλες ερωτήσεις, πριν πάρετε κάποια απόφαση.
-Είναι το παιδί σας αρκετά μεγάλο και ώριμο για να διαχειριστεί το κινητό;
-Έχει τις απαιτούμενες τεχνικές ικανότητες;
-Ποιοι κανόνες θα πρέπει να τεθούν σχετικά με τη χρήση του, το κόστος λειτουργίας του και τη λίστα των επαφών που θα δημιουργήσει;
-Ποια γνώση έχετε εσείς για το τηλέφωνο αυτό, έτσι ώστε να καθοδηγήσετε το παιδί σας στη χρήση του, να του εξηγήσετε τις επιπτώσεις της μη ορθής και εκτός ορίων χρήσης, και να του μάθετε να αποφεύγει πιθανούς κινδύνους;

Μερικές επιπλέον συμβουλές:
-Στην περίπτωση ενός μη αναμενόμενου δώρου, ίσως θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με το συγγενή που έφερε το δώρο αυτό, και να του εξηγήσετε τις απόψεις σας για το θέμα, έτσι ώστε να μη βρεθείτε στην ίδια θέση πάλι στο μέλλον. Αντί να χαλαρώσετε τις σχέσεις σας με τους συγγενείς σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, κάτι που – ελπίζουμε ότι– θα οδηγήσει στην κατανόηση των δικών σας απόψεων και στην υιοθέτηση μια πιο κριτικής αντιμετώπισης, τουλάχιστον για το επόμενο δώρο προς το παιδί σας.
-Μπορείτε, επίσης, να μιλήσετε με το παιδί σας και να του εξηγήσετε, ότι σε κάποιες στιγμές στη ζωή, όλοι μας μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με διαφορετικές γνώμες. Εάν πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή το παιδί σας δεν είναι ακόμα σε θέση να έχει το κινητό αυτό, τότε πρέπει να εμμείνετε στη θέση αυτή.

-Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να θέσετε την ερώτηση του καταναλωτισμού. «Πόσο σημαντικό είναι για σένα ένα ακριβό δώρο; Εάν κάποιοι ξοδεύουν πολλά χρήματα για σένα, τους θεωρείς πιο σημαντικούς από άλλους που ξοδεύουν λιγότερα; Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείς ανθρώπους και με τα οποία θέλεις να σε αξιολογούν οι άλλοι;»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved