Πώς να μάθω στο παιδί μου την ώρα;

Ο χρόνος για ένα μικρό παιδί είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Δεν μπορεί να καταλάβει την έννοια των αριθμών.

Πώς να μάθω στο παιδί μου την ώρα;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μάθουν στο παιδί τους την ώρα. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού αλλά και από το πόσο εύκολα μπορεί να μάθει.

Καταρχήν αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι το παιδί θα καταλάβει την έννοια της ώρα αφότου πάει σχολείο και τότε μάθει τις βασικές αριθμητικές έννοιες. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του παιδιού σας όσον αφορά στην ώρα, από την προσχολική του ηλικία, εντάσσοντας το χρόνο μέσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά;
• Η χρήση ενός ψηφιακού ρολογιού θα βοηθήσει σημαντικά στην εκμάθηση της ώρας, καθώς στις πολύ μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν κατέχουν την έννοια της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.
• Συνδέστε το ρολόι με τις καθημερινές δραστηριότητες. Πείτε δηλαδή στο παιδί, πως όταν ο αριθμός στα αριστερά γίνει 3 και δίπλα 0 θα πάτε βόλτα! Το ίδιο κάντε και με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, έτσι ώστε να αρχίζει να καταλαβαίνει σιγά σιγά την έννοια του χρόνου.
• Επειδή δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα 24ωρο χωρίζεται σε δύο κομμάτια μιλήστε του για τη διαφορά μέρας και νύχτας, και τι κάνετε σε αυτούς τους χρόνους.

Όταν το παιδί αρχίζει και πηγαίνει νηπιαγωγείο και δημοτικό τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πιο εύκολα. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να του δείξετε πώς λειτουργεί το αναλογικό ρολόι. Μπορείτε να κάνετε εξάσκηση, με ένα ρολόι παιδικό τοίχου, που θα αλλάζετε τους δείκτες, μαθαίνοντας στο παιδί κάθε φορά τι ώρα είναι. Θέλει υπομονή και εξάσκηση!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved