Ερευνα: Εμφυτη είναι η τάση των παιδιών να προτιμούν την κατανάλωση γλυκών

Ολοι οι γονείς γνωρίζουμε καλά την αδυναμία των παιδιών στα γλυκά!

Ερευνα: Εμφυτη είναι η τάση των παιδιών να προτιμούν την κατανάλωση γλυκών

Μια νέα μελέτη έρχεται για να δικαιώσει τα παιδιά και να μας αποδείξει ότι δεν φταίνε αυτά που ζητούν συνεχώς γλυκά αλλά η έμφυτη τάση τους που έχουν για αυτά.

Οι ερευνητές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μονέλ στη Φιλαδέλφεια διαπίστωσαν πως τα παιδιά προτιμούν τις γλυκές γεύσεις περισσότερο από τους ενήλικους και επιπλέον τα συγκεκριμένα παιδιά κατά πλειοψηφία, προτιμούν και τα έντονα αλατισμένα φαγητά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η προτίμηση για τις αλμυρές και γλυκές γεύσεις αντικατοπτρίζει, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τη βιολογία των παιδιών», ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην οn-line επιθεώρηση «PLoS ONE», Τζούλι Μενέλα.

Η βιολογία προδιαθέτει σε όλους τους ανθρώπους να αγαπούν τις πλούσιες θερμίδες είτε σε γλυκά είτε σε αλμυρά φαγητά ενώ αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στα παιδιά λόγω του σώματός τους που βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η ειδικός Μανέλα: «Η προτίμηση των παιδιών για τις γλυκές αλλά και τις αλμυρές γεύσεις, τα καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτα στη σύγχρονη ανθυγιεινή διατροφή, η οποία διαφέρει πολύ από τη διατροφή του παρελθόντος, στην οποία το αλάτι και η ζάχαρη αποτελούσαν σπάνιες και ακριβές πολυτέλειες».

Επιπλέον, από τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα, αυτά που προτιμούσαν τα γλυκά διαλύματα έτειναν να είναι ψηλά για την ηλικία τους ενώ τα παιδιά που προτιμούσαν τις γλυκές γεύσεις, έτειναν να έχουν συσσωρευμένο περισσότερο λίπος στο σώμα τους.

Η ειδικός Μανέλα, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ανέφερε: «Οι γονείς που παλεύουν να αλλάξουν τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών τους θα γνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει βιολογική βάση σε αυτές. Παράλληλα τα νέα στοιχεία ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη πιο καλών στρατηγικών προαγωγής της υγιεινής διατροφής με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξη».

Πάντως, μην ξεχνάμε πως σε πολλές χώρες η κατανάλωση αλμυρών και γλυκών από τα παιδιά, είναι εκτός ορίων. Για αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους γονείς σημαντική μείωση στην πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης από τα παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved