Tα παιδιά που προέρχονται από εξωσωματική (IVF) έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας;

Eνα από τα πιο σύχνα ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει στα ζευγάρια τα οποία υποβάλλονται σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης ο ειδικός, είναι το αν και κατά πόσο τα παιδιά που θα προκύψουν από τη θεραπεία, θα είναι υγιή.

Tα παιδιά που προέρχονται από εξωσωματική (IVF) έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας;

Των Δρ. Θεόδωρου Καλαμπόκα * και Μαριαλένας Κυριακάκου**

Το ερώτημα και η ανησυχία εύλογα και κατανοητά – όταν ένα ζευγάρι υποβάλλεται σε εξωσωματική, δεν αρκεί ένα «θετικό τεστ- κύησης», αλλά το να πάρει το ζευγάρι «ένα και υγιές παιδί στο σπίτι».

Τα αποτελέσματα από τις μεγάλες τρέχουσες μετααναλύσεις (που αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο επιστημονικης τεκμηρίωσης) είναι καθησυχαστικά: τόσο τα βραχυπρόθεσμα, όσο και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, δε δείχνουν διαφορές μεταξύ των παιδιών που γεννιούνται μετά από εξωσωματική και αυτών που προέρχονται από φυσικές κυήσεις.

Με εξαίρεση τα περιγεννητικά και μαιευτικά αποτελέσματα που φαίνονται να είναι χειρότερα στις IVF κυήσεις (δηλ. αυξημένος αριθμός καισαρικών τομών ή άλλα μαιευτικά προβλήματα, όπως π.χ. ο πρόωρος τοκετός) σε σχέση με τις φυσικές κυήσεις, τόσο τα νευρολογικά όσο και τα καρδαγγειακά-μεταβολικά αποτελέσματα δε φαίνεται να είναι διαφορετικά στα παιδιά που προέρχονται από θεραπείες IVF, όπως προέκυψε από πλήθος δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά το τελευταίο έτος. Εξάλλου, οι όποιες ανεπιθύμητες επιπλοκές φαίνεται ότι σχετίζονται μάλλον με την αιτία της υπογονιμότητας (π.χ. αυξημένη ηλικία, ανωοθυλακιορρηκτικές διαταραχές, ενδομητρίωση κλπ) παρά με τις θεραπείες εξωσματικής γονιμοποίησης αυτές καθεαυτές.

Στο πλαίσιο αυτό ,στις μέρες μας είναι περισσότερο από αναγκαία η υιοθέτηση όλων των σύγχρονων πρακτικών: νέα, ασφαλή πρωτόκολλα διέγερσης στην εξωσωματική, αποφυγή του ιατρογενούς και συνάμα ιδιαίτερα επικίνδυνου συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών, περιορισμός του αριθμού των μεταφερόμενων εμβρύων σε κάθε κύκλο εξωσωματικής, χρήση «κατεψυγμένων» εμβρύων με αυξανόμενη συχνότητα κλπ. Μόνον έτσι, θα βοηθήσουμε να αποκτήσει η κάθε οικογένεια την οντότητα που επιθυμεί, με ασφάλεια, συνέπεια και υπευθυνότητα.

* Δρ. Θεόδωρος Καλαμπόκας, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, British Fertility Scociety Certified IVF Specialist, Β' Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αρεταίειο» Νοσοκομείο.
www.drkalampokas.gr

** Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου, Παιδίατρος, marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved