9 φράσεις που χρησιμοποιούν οι παππούδες και γιαγιάδες και απομακρύνουν τα εγγόνια τους
Φράσεις που χρησιμοποιούν οι boomers και διευρύνουν το χάσμα με τα εγγόνια τους.

Δεν είναι μυστικό ότι το χάσμα μεταξύ των γενεών μπορεί να κάνει δύσκολη την επικοινωνία.
Αναλογιστείτε απλά τις φορές που προσπαθείτε να βρείτε έναν κώδικα επικοινωνίας με τα έφηβα παιδιά σας και νιώθετε ότι σας χωρίζει …άβυσσος. Το επικοινωνιακό αδιέξοδο φαντάζει μεγαλύτερο μεταξύ παππούδων – γιαγιάδων και εγγονών. Πέρα από την αγάπη που έχουν για τα εγγόνια τους και η οποία είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός παραμένει ότι δύσκολα η μια γενιά μπορεί να καταλάβει την άλλη κι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μεταξύ τους σχέση.
Ο Farley Ledgerwood, συγγραφέας αλλά και παππούς, μοιράστηκε στο geediting.com, μερικές φράσεις που έχει ακούσει (και μερικές φορές χρησιμοποίησε και ο ίδιος) και θεωρεί ότι μπορούν σιωπηλά να διαβρώσουν τη σχέση με τα εγγόνια.
Σχέση γιαγιάς-εγγονιού: Η επιστημονική εξήγηση που βρίσκεται πίσω από τις καραμέλες που έδινε κρυφά

«Υποθέτω ότι δεν έχεις χρόνο για μένα»
Μπορεί να ακούγεται σαν μια απλή παρατήρηση ωστόσο δημιουργεί ενοχές. Υπονοεί ότι έχουν κάνει κάτι λάθος επειδή ζουν τη ζωή τους ή έχουν γεμάτο πρόγραμμα και δεν βρίσκουν λίγο χρόνο για εσάς. Όμως, τα περισσότερα παιδιά, έχουν ένα γεμάτο πρόγραμμα με αθλήματα, μαθήματα , διάβασμα ή άλλες δραστηριότητες, επομένως δεν έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο. Αντί να υποθέτετε ότι σας αγνοούν σκόπιμα, είναι καλύτερο να πείτε : « Μου λείπει να μιλήσουμε. Πότε θα μπορέσεις να τα πούμε;»
«Όταν ήμουν στην ηλικία σου…»
Ναι, η ζωή ήταν διαφορετική πριν από δεκαετίες. Αλλά χρησιμοποιώντας το δικό σας παρελθόν ως μέτρο για το παρόν της εγγονής ή του εγγονού σας, μπορεί να υπονομεύσετε την εγκυρότητα των εμπειριών και των προκλήσεών τους. Δείξτε πραγματική περιέργεια για τον κόσμο τους, ρωτώντας: «Πες μου πώς είναι τα πράγματα για σένα αυτή τη στιγμή, θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σου».
«Το λέω αυτό για το καλό σου»
Συνήθως προηγείται μια καλοπροαίρετη κριτική- ίσως για την εμφάνιση, τις επαγγελματικές επιλογές ή τις παρέες και μετά ακολουθεί η συγκεκριμένη φράση.Αντί όμως να φορτώνετε το εγγόνι σας με συμβουλές που δεν πρόκειται να λάβει υπόψιν, μια καλύτερη προσέγγιση μπορεί να είναι: «Θέλεις τη γνώμη μου, ή απλώς θέλεις να σε ακούσω;»
«Θ' αλλάξεις γνώμη όταν μεγαλώσεις»
Όποτε ένας έφηβος δηλώνει παθιασμένα, « Προτιμώ να ταξιδέψω στον κόσμο αντί να πάω στο πανεπιστήμιο» μια κοινή αντίδραση από έναν παππού ή μια γιαγιά μπορεί να είναι: « Θα αλλάξεις γνώμη όταν μεγαλώσεις», κοινώς θα το μετανιώσεις.
Ναι, η ζωή έχει τρόπο να ανατρέπει τα σχέδια όλων αλλά η απόρριψη των ονείρων ενός νέου ατόμου είναι σαν του κόβετε τα φτερά.Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με κάθε απόφασή του, απλά ακούστε τον, εμψυχώστε τον και στηρίξτε τον.
Γιαγιά και εγγόνια: Γιατί αυτή η σχέση είναι πολύτιμη
«Ο ξάδελφός/η ξαδέλφη σου ποτέ δεν συμπεριφέρεται έτσι»
Τίποτα δεν δημιουργεί μεγαλύτερο χάσμα από το να συγκρίνετε αδέλφια ή ξαδέλφια μεταξύ τους. Είναι προτιμότερο να εστιάζετε στο τι κάνει το εγγόνι σας κι όχι στο τι δεν κάνει σε σχέση με τα ξαδέλφια του.

«Έτσι έχουμε μάθει στην οικογένειά μας»
Λέγοντας αυτή τη φράση, δεν αφήνετε ανοιχτά περιθώρια διαλόγου. Οι νέοι σήμερα είναι πιο ανοιχτοί σχετικά με την ψυχική υγεία, τις σχέσεις και τα προσωπικά όρια, οπότε το να απορρίπτετε την επιθυμία τους να συζητήσουν αυτά τα θέματα, μεγαλώνετε την απόσταση μεταξύ τους.
«Εντάξει, κάνε ό,τι θέλεις»
Αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται ότι δεν σας πέφτει λόγος, αλλά επίσης αφήνει να εννοηθεί το εξής: «δεν εγκρίνω, αλλά δεν θα σε σταματήσω», υπονοώντας ότι είστε πληγωμένοι ή ενοχλημένοι. Αντί να ενθαρρύνει την κατανόηση, δημιουργεί ένταση επειδή το εγγόνι νιώθει ότι πέρασε ένα όριο χωρίς τρόπο να το διορθώσει.
Η γιαγιά δεν είναι η προσωπική μας βοηθός για να προσέχει τα παιδιά και να κάνει όλες τις δουλειές
«Αν πραγματικά με αγαπούσες, θα…»
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να προκαλέσετε ενοχές από το να εξισώσετε την αγάπη με την υπακοή. «"Αν πραγματικά με αγαπούσες, θα ερχόσουν να με επισκεφτείς κάθε εβδομάδα," ή "…θα με καλούσες κάθε μέρα"».
Ο συναισθηματικός εκβιασμός μπορεί να δημιουργήσει πικρία με την πάροδο του χρόνου επειδή τοποθετεί τις επιλογές του εγγονού ως προσωπικές προδοσίες.
«Είμαι απογοητευμένος– η, αλλά εντάξει»
Αυτή η φράση μπορεί να ειπωθεί ήρεμα, αλλά είναι σαν να κλείνετε την πόρτα επικοινωνίας. Το εγγόνι σας ξέρει ότι νιώθετε απογοητευμένοι, αλλά δεν έχετε δώσει την ευκαιρία να απαντήσει ή να εξηγήσει.
Κανείς δεν έχει σκοπό να απομακρύνει τα εγγόνια του, και ειδικά όχι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που έχουν περιμένει χρόνια για να κακομάθουν αυτά τα παιδιά με αγάπη.