Επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονιών: Βασικοί κανόνες

Τρόποι να ενισχύσετε τη μεταξύ σας επικοινωνία με λόγια και πράξεις.

Νίκη Παπανικολάου
Επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονιών: Βασικοί κανόνες
Bigstock

Οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια εστιάζουν συνεχώς στον σημαντικό ρόλο της επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών.

Η σωστή επικοινωνία χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και γεφυρώνει διαφορές όταν υπάρχουν γερές βάσεις.

Απαιτείται όμως συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή ώστε το παιδί να σας εμπιστεύετε, να μη φοβάται και να ξέρει ότι είστε εκεί για να το στηρίξετε.

sxesi-kai-epikoinonia-me-to-paidi.jpg

Βασικοί κανόνες καλής επικοινωνίας

Γνωρίστε πώς επικοινωνεί το παιδί σας

Μερικά παιδιά λατρεύουν να συζητούν για οτιδήποτε ενώ άλλα είναι εσωστρεφή και δύσκολα ανοίγονται. Γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας επικοινωνεί μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να συνδεθείτε καλύτερα μαζί του. Ακόμα κι αν αποφεύγει τις συζητήσεις, το να περνάτε λίγο χρόνο μαζί του μπορεί να το ενθαρρύνει να ανοιχτεί όταν πραγματικά νιώσει την ανάγκη.

Αποφύγετε τις διαλέξεις

Πιθανότατα θα υπάρξουν στιγμές που στην προσπάθειά σας να εξηγήσετε κάτι στο παιδί σας ή θέλοντας να το νουθετήσετε, θα ξεκινήσετε τις διαλέξεις ή τη γκρίνια. Δεν έχουν όμως αποτέλεσμα καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων απλά δεν σας ακούει. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε πραγματικά να καταλάβει το παιδί σας και πώς θα ακούσει καλύτερα τι έχετε να πείτε την επόμενη φορά που θα του μιλήσετε.

Ακούστε

Το να είστε ενεργός ακροατής όταν μιλάτε στο παιδί σας είναι μια σημαντική δεξιότητα. Δώστε του την πλήρη προσοχή σας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας, δείχνοντάς του ότι ενδιαφέρεστε για αυτά που έχει να σας πει. Εστιάστε το βλέμμα σας σε αυτό, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από κινητό τηλέφωνο ή κάποια άλλη δουλειά που κάνετε. Είναι επίσης σημαντικό να ακούτε οτιδήποτε λέει το παιδί σας γιατί έμμεσα μπορεί να σας δώσει κάποια εικόνα για το τι νιώθει πραγματικά.

Angry Teenage Daughter Having Disagreement With Mother, Girl Arguing With Mom At Home. Disrespectful

Βρείτε χρόνο να μιλάτε καθημερινά

Μπορεί το πρόγραμμά σας να είναι ασφυκτικό αλλά το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας. Με το σχολείο, τις εργασίες, τα εξωσχολικά μαθήματα, δυσκολεύονται κι εκείνα να βρουν χρόνο για οτιδήποτε εκτός του προγράμματός τους. Ωστόσο, πρέπει πάντα να υπάρχει λίγος χρόνος κάθε μέρα για να αφιερώσετε ο ένας στον άλλον. Εκμεταλλευτείτε τις φαινομενικά ασήμαντες στιγμές που περνάτε με το παιδί σας, όπως είναι το γρήγορο πρωινό, η διαδρομή προς το σχολείο με το αυτοκίνητο ακόμα και ο λίγος χρόνος πριν τον ύπνο.

Μόλις λίγα λεπτά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη βελτίωση της μεταξύ σας επικοινωνίας.

Με πληροφορίες από το ourfamilywizard.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved