Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να λέμε στο παιδί μας!

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικές από τις πιο συχνές θετικές-φαινομενικά-φράσεις που λέμε στα παιδιά μας, μπορεί να αποβούν καταστροφικές.

Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να λέμε στο παιδί μας!

Μπορεί οι προθέσεις μας να είναι καλές την ώρα που τις εκστομίζουμε, όπως φαίνεται όμως, αυτές καταγράφονται στο μυαλό τους κι όταν έρθουν αντιμέτωπα με δύσκολες καταστάσεις, εκείνα παραιτούνται.

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε 10 φράσεις που καλό θα ήταν να τις αποβάλλετε από το καθημερινό σας λεξιλόγιο! Μάλιστα σας έχουμε και τις εναλλακτικές φράσεις που μπορείτε να πείτε!

• «Μπράβο»!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν την έκφραση, είναι ότι την λέμε συχνά για πράγματα, όταν το παιδί δεν έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρει. Έτσι αντί για αυτήν, μπορείτε να του πείτε «Προσπάθησες πραγματικά για αυτό», δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο του μαθαίνετε ότι η προσπάθεια είναι πιο σημαντική απ΄ότι το αποτέλεσμα.

• «Καλό αγόρι ή κορίτσι»!

Ενώ αυτήν την έκφραση τη λέτε με καλές προθέσεις, φέρνει στην πραγματικότητα τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν το παιδί το ακούει από εσάς, αφού έχει κάνει αυτό που του ζητήσατε, υποθέτει ότι είναι «καλό παιδί» ,επειδή το εκτέλεσε κατά γράμμα. Έτσι δημιουργείται ένα κλίμα όπου το παιδί φοβάται μήπως και χάσει τα εύσημα από εσάς, με αποτέλεσμα να κάνει μόνο ότι θεωρεί ότι θα είναι αρεστό από εσάς. Εναλλακτικά μπορείτε να του πείτε: «Εκτιμώ τόσο πολύ όταν συνεργάζεσαι».

• «Τι ωραία ζωγραφιά»!

Όταν θέτετε τη δική σας αξιολόγηση πάνω σε μία εικόνα που ζωγράφισε το παιδί, του στερείτε την δυνατότητα να αξιολογήσει μόνο του το επίτευγμα του! Έτσι αντί για αυτήν την έκφραση μπορείτε να του πείτε: «Βλέπω, κόκκινο, μπλε και κίτρινο! Μπορείς να μου πεις λίγα λόγια την ζωγραφιά σου»; Κάνοντας μία παρατήρηση, δίνετε την δυνατότητα στο παιδί να αποφασίσει μόνο του αν είναι ωραία η ζωγραφιά που έφτιαξε ή όχι.

• «Σταμάτησέ το τώρα, αλλιώς..»

Το να απειλείτε ένα παιδί δεν είναι καλό. Δεν θα έχετε καλό αποτέλεσμα και η σχέση σας μαζί του θα διαταραχθεί. Για παράδειγμα αν εκείνο χτυπήσει τον αδελφό του, εσείς μπορείτε να του πείτε: «Δεν είναι σωστό να χτυπάς τον αδελφό σου. Φοβάμαι ότι θα πληγωθεί και θα κάνει κάτι ανάλογο σε σένα. Εάν έχεις νεύρα, εκτόνωσέ τα σε ένα μαξιλάρι». Με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε πώς να εξωτερικεύει τα νεύρα του και πώς να τα κοντρολάρει.

• «Εάν...θα σου δώσω...»

Η δωροδοκία σε ένα παιδί είναι καταστροφική. Θα τη χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή εναντίον σας. Για παράδειγμα μπορεί να σας πει: «Δεν θα συμμαζέψω το δωμάτιο μου εκτός αν μου αγοράσεις ένα παιχνίδι». Αντιθέτως μπορείτε να πείτε σε ανάλογη κατάσταση: «Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου που το συμμάζεψες». Όταν δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας σε εκείνο, του δίνετε κίνητρο να συνεχίσει να σας βοηθάει, χωρίς αντάλλαγμα. Κι αν το παιδί σταματήσει κάποια στιγμή να σας βοηθάει, μπορείτε να του υπενθυμίσετε τι έχει κάνει στο παρελθόν για εσάς! «Θυμάσαι πριν από λίγους μήνες που με βοήθησες να κουβαλήσω τα σκουπίδια; Ήταν μία τεράστια βοήθεια. Σε ευχαριστώ!»

• «Είσαι τόσο έξυπνος-έξυπνη»

Όταν λέτε στο παιδί ότι είναι έξυπνο, θεωρείτε ότι αυτό θα του ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και την αυτοεκτίμησή του. Δυστυχώς όμως αυτό φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι λέγοντας κάτι τέτοιο στο παιδί, εκείνο με την σειρά του δεν θα προσπαθήσει για κάτι δυσκολότερο. Εναλλακτικά μπορείτε να του πείτε ότι εκτιμάτε την προσπάθεια του για κάτι που έκανε.

• «Μην κλαις»

Το να βλέπετε το παιδί σας να κλαίει σίγουρα δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Αλλά όταν του λέτε «Μην κλαις», ακυρώνετε με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά του και θεωρεί ότι τα δάκρυα είναι κάτι απαράδεκτο. Μπορείτε να πάτε κοντά του και να του πείτε: «Είναι εντάξει. Καθένας μας μπορεί να κλάψει κάποιες φορές. Είμαι εδώ για να σε ακούσω». Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει η συζήτηση και σε κάποιες περιπτώσεις που θέλει να κλάψει στο μέλλον θα προτιμήσει να συζητήσει μαζί σας ό, τι το απασχολεί.

• «Υπόσχομαι..»

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις μπορεί να πληγώσουν. Βγάλτε αμέσως αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό σας, και πείτε του καλύτερα: «Ξέρω ότι θέλεις πολύ να πας να παίξεις με την Κατερίνα το επόμενο Σάββατο. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να γίνει αυτό». Με αυτόν τον τρόπο δεν θα εκτεθείτε αν δεν γίνει, και θα αναπτυχθεί ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

• «Δεν έγινε μεγάλο θέμα»

Για εσάς μπορεί να μην είναι μεγάλο θέμα, για το παιδί σας όμως μπορεί να είναι σημαντικό. Για αυτό προσέξτε γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνετε τα θέλω του παιδιού σας. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την σκοπιά του.

• «Γιατί το έκανες αυτό;»

Εάν το παιδί σας έχει κάνει κάτι που δεν σας αρέσει, δεν χρειάζεται να το συζητήσετε μαζί του. Την στιγμή που έκανε το λάθος, δεν πρόκειται να μάθει από αυτό. Θα πρέπει να αφήσετε το χρόνο να περάσει και μετά να το συζητήστε μαζί του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved