Πρωτότυπη έρευνα: Οι γονείς έχουν την τάση να βλέπουν τα παιδιά τους πιο κοντά σε ύψος!

Παιχνίδια παίζει ο νους των γονιών σε ό,τι αφορά το ύψος των παιδιών τους προκαλώντας τους αυταπάτες. Συγκεκριμένα, οι γονείς με μοναχοπαίδι ή μικρότερα παιδιά, τα βλέπουν πιο κοντά σε ύψος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Πρωτότυπη έρευνα: Οι γονείς έχουν την τάση να βλέπουν τα παιδιά τους πιο κοντά σε ύψος!

Αυτό, όπως εξηγούν οι αυστραλιανοί ερευνητές, συμβαίνει διότι οι μητέρες είναι πιο υπερπροστατευτικές με τα μικρότερα παιδιά τους ή το μοναχοπαίδι τους αφού τα θεωρούν πιο απροστάτευτα δημιουργώντας παράλληλα και την ψευδαίσθηση στο νου τους πως το ύψος τους είναι μικρότερο.

Η έρευνα έγινε σε 77 μητέρες που καλέστηκαν να σημειώσουν με μια γραμμή στο τοίχο το ύψος των παιδιών τους, ηλικίας δυο έως έξι ετών. Το αποτέλεσμα έδειξε πως οι μητέρες υποεκτιμούν το ύψος του πιο μικρού στην ηλικία παιδιού τους με μέσο όρο κατά 7,5 εκατοστά.

Ωστόσο, οι γονείς μπορούσαν να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος των μεγαλύτερων παιδιών τους, ιδίως του πρωτότοκου, ή και άλλων αντικειμένων στον χώρο.

Οι γονείς βλέπουν πάντα το μικρότερο παιδί της οικογένειας ως το «μωρό» της οικογένειας. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι γονείς ξαφνιάζονται όταν βλέπουν πως το πρώτο τους παιδί μεγάλωσε και ψήλωσε απότομα, την στιγμή που γεννήθηκε το μικρότερο αδελφάκι.

Η άφιξη του νέου παιδιού αυτομάτως «σπάει την μαγεία» στα μάτια των γονιών και το πρώτο τους παιδί εμφανίζεται μπροστά στα μάτια τους στις πραγματικές του διαστάσεις, τις οποίες ως τώρα ενστικτωδώς υποεκτιμούσαν.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας «Current Βiology».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved