Πώς θα κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους να κατανοήσουν την οικονομική κρίση; Μάθετε τον τρόπο!

Η οικονομική κρίση είναι πλέον κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε, είτε πολύ είτε λίγο. Δημιουργώντας μια νέα καθημερινότητα, η προσπάθεια προσρμογής γίνεται πολύ δύσκολη αφού για πολλούς δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες.

Πώς θα κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους να κατανοήσουν την οικονομική κρίση; Μάθετε τον τρόπο!

Οι γονείς πολύ συχνά ανησυχούμε για την αντιμετώπιση που έχει το παιδί στην οικονομική κρίση και αν μπορεί να κατανοήσει το άγχος του γονιού.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο κ. Σουρέλη, οι γονείς πρέπει να δίνουμε στα παιδιά τον χρόνο να εκφράζουν τις ανησυχίες και τις απορίες τους, καθώς επίσης να τα ενθαρρύνουμε να μοιράζονται μαζί μας όλα αυτά που ακούν από συμμαθητές, φίλους, συγγενείς και δασκάλους σχετικά με το θέμα της κρίσης.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να τα αφήνουμε να μιλούν για τις οικονομικές τους ανάγκες (όπως για παράδειγμα ότι θέλουν ένα καινούργιο ρούχο ή παιχνίδι) ακόμα και αν δεν μπορούν να τις εκπληρώσουμε. «Έτσι θα καταφέρουν να τα κατανοήσουν και να εισχωρήσουν καλύτερα στο κόσμο τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να τους εξηγήσουν καλύτερα, αλλά και να αντικαταστήσουν τις ανάγκες αυτές με συναισθήματα, επικοινωνία και δραστηριότητες που δεν απαιτούν κατ'ανάγκη χρήματα», επισημαίνει ο κ. Σουρέλης.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, πολλές φορές οι γονείς αποφεύγουμε να μιλάμε για θέματα, όπως αυτό της κρίσης, με τα παιδιά τους. Νομίζουμε πως έτσι τα προστατεύουμε από επίπονα συναισθήματα, νιώθοντας,εμείς οι ίδιοι, θλίψη ή ακόμα και ντροπή γ' αυτά που δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε. «Αυτή η συμπεριφορά όμως επιφέρει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν» είπε ο κ. Σουρέλης και πρόσθεσε: «Τα παιδιά βιώνουν άγχος και πιθανώς να αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, όπως απόρριψη, αφού κανείς δεν βρίσκεται εκεί να εκπληρώσει τις ανάγκες τους, συναισθηματικές ή υλικές».

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις για επίπονα θέματα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν, μπορεί να τους δώσει την απαραίτητη συναισθηματική ασφάλεια, αλλά και τα εφόδια να μάθουν να ανταπεξέρχονται και να αποδέχονται δύσκολες καταστάσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved