Γίνετε οι καλύτεροι γονείς για το παιδί σας!

Αν ετοιμάζεστε να γίνετε γονείς σύντομα, έχουμε κάποιες μικρές οδηγίες για εσάς. Αν ψάχνετε στο διαδίκτυο για οδηγό του πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί, είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρετε.

Γίνετε οι καλύτεροι γονείς για το παιδί σας!

Γιατί από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα παιδί, ξεκινά να διαμορφώνεται, αν και υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν πως ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται ήδη από την κοιλιά της μητέρας του. Ο τρόπος που κλαίει, τρώει ή κοιμάται θα σας «πει» πολλά πράγματα για την προσωπικότητά του, απλά εσείς πρέπει να αρχίσετε να τα αντιλαμβάνεστε αυτά τα σημάδια.

Πρέπει να πιστέψετε ότι το παιδί σας είναι μοναδικό και ότι δεν υπάρχει άλλο πιο γλυκό από το δικό σας. Είναι ξεχωριστό και μεγαλώνοντας θα γίνει κάποιος που θα μπορεί να καταφέρνει τα πάντα, όμως τις πρώτες δύο δεκαετίες της ζωής του να θυμάστε πως εσείς ως γονείς είστε υπεύθυνοι για ό,τι και αν κάνει.

kaliteroigoneis

Το πρώτο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε και να μην επαναπαύεστε ποτέ είναι το γεγονός ότι μπορεί κάποια στιγμή να απογοητεύσετε με τη συμπεριφορά σας το ίδιο σας το παιδί. Ποτέ να μην επιτρέπετε στη δική σας μόρφωση να μπει στο δρόμο της δικής του μόρφωσης γιατί δεν είναι εσείς και δεν θα γίνει ποτέ. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σε όλους με τον ίδιο τρόπο.

kaliteroigoneis1

Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο παιδί μας με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονταν εμάς όταν ήμασταν μικροί. Η ανατροφή του παιδιού σας είναι μία ολοκαίνουργια εμπειρία που θα πρέπει εσείς να ζήσετε. Ποτέ μην αφήνετε τις δικές σας απόψεις να μπαίνουν στη μέση και να επηρεάζουν τα πιστεύω του παιδιού σας. Κάντε το παιδί να καταλάβει πως έχει προοπτικές στη ζωή που του ανήκει.

kaliteroigoneis2

Επιτρέψτε στο παιδί να ξέρει ότι έχει επιλογές, ακόμα και τι πάνα θα επιλέξει να φοράει, πώς να ντύνεται γιατί εκείνο γνωρίζει καλύτερα για τον εαυτό του. Επίσης, μεγαλώνοντας, δεν είναι απαραίτητο να έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς. Είναι απλά ο εαυτός του, χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Επιτρέψτε του να μάθει να εμπιστεύεται το ένστικτό του καθώς ο καθένας μας έχει ένστικτο. Χωρίς καμία αμφιβολία θα λατρέψετε το παιδί σας με αυτόν τον τρόπο. Θυμηθείτε όλα τα λάθη που κάνατε όταν ήσασταν μωρό αλλά και όλα τα λάθη που έχουν κάνει οι γονείς σας ώστε να μην επαναληφθούν. Δεν αξίζει το παιδί σας να υποφέρει το ίδιο με εσάς.

kaliteroigoneis3

Να είστε ο γονιός του παιδιού σας αλλά συγχρόνως και ο καλύτερός του φίλος, ο άνθρωπος που θα μπορεί να εμπιστευτεί πάντα. Αφήστε το να καταλάβει ότι μπορεί να σας πει τα πάντα οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι, θα γνωρίζετε περισσότερα για εκείνο και θα ανησυχείτε λιγότερο γιατί θα χτίσετε μία σχέση που θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη. Να σέβεστε το παιδί σας και τις επιλογές του και θα κάνει το ίδιο για εσάς.

Τα παιδιά συνήθως ακολουθούν τους γονείς τους και τα παραδείγματα που τους δίνουν. Ακόμα και αν αυτά τα παραδείγματα δεν είναι πάντα καλά. Να είστε πάντα κοντά στο παιδί για να γνωρίζετε τα συναισθήματά του, πώς νιώθει και τι ακριβώς έχει ανάγκη. Αν είναι απαραίτητο, ρωτήστε το κιόλας, μιλάτε του συνεχώς, γιατί δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος που θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για εκείνο περισσότερο από εσάς, τον γονιό του. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν στη ζωή του, όμως εσείς θα είστε πάντα εκεί για εκείνο.

kaliteroigoneis4

Ακόμα και αν δεν είστε θρησκευόμενοι, αφήστε το παιδί να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να πιστέψει στον Θεό ή σε άλλες ανώτερες δυνάμεις. Μπορεί εσείς να έχετε λόγο που χάσατε στην πορεία της ζωής σας την πίστη σας, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το παιδί. Η ελπίδα είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση σε σχέση με τη θρησκεία και δεν πρέπει να την συγχέουμε ούτε στο δικό μας μυαλό, ούτε σε εκείνο των παιδιών μας.

Τι γίνεται όμως με την κατάθλιψη που μπορεί να έχει ένας γονιός και που άνετα μπορεί να τη μεταφέρει στο παιδί του; Η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή, απλά συμβαίνει και πρέπει πάντα ένας γονιός που νιώθει έτσι να κοντρολάρει την κακή ψυχολογία του. Το παιδί αξίζει ένα χαμόγελο. Άλλωστε, και ο γονιός θα πρέπει να διώξει μακριά τα δυσάρεστα συναισθήματα, σκεπτόμενος πως είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο που έχει παιδί και μέσα από αυτό –χωρίς όμως να το χρησιμοποιήσει- να βρει ξανά την αισιοδοξία στη ζωή του, μεταδίδοντάς την στο παιδί.

Μην καβγαδίζετε ποτέ μπροστά στα παιδιά σας. Το παιδί μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό συναισθηματικά για να το πάρει ελαφριά την καρδία. Μπορεί να το τραυματίσετε ανεπανόρθωτα και έτσι είναι καλό να το αποφεύγετε.

Μην τα κακομαθαίνετε. Πρέπει να τους μάθετε κανόνες και όρια. Θα πρέπει να μάθουν τι σημαίνει τιμωρία ώστε να γνωρίζουν και τα όρια που δεν πρέπει να ξεπεράσουν.

Μεγαλώνοντας, τα παιδιά σας θα χρειαστούν όλη την υποστήριξή σας. Θα κάνουν επιλογές, από τις οποίες μερικές θα είναι κακές. Θα πρέπει να είστε εκεί για να τα βοηθήσετε και όχι να τα κατηγορήσετε ή να τα κατακρίνετε. Μην τολμήσετε ποτέ να τους υπενθυμίζετε τα λάθη τους σε καθημερινή βάση. Σιγουρευτείτε ότι έχουν πάρει το μάθημά τους αν και θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορεί να επαναλάβουν τα λάθη τους. Συμβαίνει γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη.

Όλοι έχουμε ταλέντα που μερικές φορές είναι κρυφά. Θα πρέπει λοιπόν να τα εντοπίσουμε στα παιδιά μας και να τα ενθαρρύνουμε να τα αναπτύξουν. Επειδή ένα αγόρι για παράδειγμα έχει λατρεία για τον χορό, δεν πρέπει να το αποθαρρύνετε να ασχοληθεί μ' αυτόν επειδή ο χορός είναι για τα κορίτσια. Μην μένετε θεατές της ζωής του παιδιού σας αλλά γίνετε μέρος της.

Αυτές οι μικρές συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να γίνει καλός γονιός για το παιδί του. Γιατί όλοι μας αξίζουμε να μας σέβονται αλλά και να σεβόμαστε, να αγαπάμε αλλά και να αγαπιόμαστε, να χαμογελάμε και να μας χαμογελούν. Αρκετή μιζέρια υπάρχει γύρω μας γι' αυτό και όλοι εμείς οι γονείς πρέπει να κάνουμε τη ζωή του παιδιού μας όσο πιο χαρούμενη γίνεται γιατί το μόνο που είναι σίγουρο για τους γονείς που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί είναι πως είναι υπεύθυνοι για την ευτυχία τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved