Τι πραγματικά πρέπει να ξέρει ένα 4χρονο παιδί;

Η προνηπιακή ηλικία, είναι μια περίοδος για τα παιδιά που θέλουν να μαθαίνουν συνεχώς τα πάντα. Κάνουν αμέτρητες ερωτήσεις και είναι περίεργα να ξέρουν τι υπάρχει γύρω τους και γιατί.

Τι πραγματικά πρέπει να ξέρει ένα 4χρονο παιδί;

Πολλές μητέρες όταν συζητάνε μεταξύ τους για τα μικρά τους παιδιά, συνήθως λένε: «το παιδί μου ξέρει να κάνει αυτό», «το παιδί μου ξέρει να μετράει μέχρι το 100», «το παιδί μου ξέρει να γράφει». Είναι όμως σωστό αυτό; Η εξυπνάδα ενός παιδιού σε μια τέτοια τρυφερή ηλικία κρίνεται από τις γνώσεις του στη γραφή και στους αριθμούς;

Τα μικρά παιδιά θέλουν απλώς να είναι ξέγνοιαστα και να νιώθουν την αγάπη των γονιών τους. Πάμε να δούμε παρακάτω πράγματα που ένα τετράχρονο παιδί θα έπρεπε πραγματικά να ξέρει:

• Θα έπρεπε να ξέρει πως αγαπιέται ολοκληρωτικά και χωρίς όρους, πάντα.

• Θα έπρεπε να ξέρει πως είναι ασφαλής και να γνωρίζει πώς να προστατεύει τον εαυτό του δημόσια, με άλλους ανθρώπους και σε διάφορες καταστάσεις. Να ξέρει πως μπορεί να εμπιστεύεται το ένστικτό του για τους ανθρώπους και ότι ποτέ δε πρέπει να κάνει κάτι που δεν αισθάνεται πως είναι σωστό, άσχετα από το ποιος ρωτάει. Πρέπει να ξέρει τα δικαιώματά του, τα προσωπικά του δικαιώματα και ότι η οικογένειά του θα τα στηρίξει.

• Θα έπρεπε να ξέρει πώς να γελάει, να συμπεριφέρεται «χαζά», και να χρησιμοποιεί την φαντασία του. Να ξέρει πως δεν έχει σημασία αν ο ουρανός που βάφει είναι πορτοκαλί ή η γάτα που σχεδιάζει έχει έξι πόδια.

• Θα έπρεπε να ξέρει για ποιες ασχολίες ενδιαφέρεται και να ενθαρρύνεται για να τις κάνει.

• Θα έπρεπε να ξέρει πως ο κόσμος είναι μαγικός όπως κι αυτός. Να ξέρει πως είναι υπέροχος, έξυπνος, δημιουργικός, να είναι συμπονετικός και θαυμάσιος. Να ξέρει ότι μια μέρα φτιάχνοντας αλυσίδες από μαργαρίτες, πίτες από λάσπη και σπίτια για νεράιδες σε κορμούς δέντρων πως είναι εξίσου σημαντικό με το να εξασκείται στο πιάνο.

Αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα! Είναι μόλις 4 χρονών...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved