Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ρατσισμό - Τρόποι αντιμετώπισης

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν πολεμήσει εδώ και πολλά χρόνια για τα δικαιώματα τους, έναν κόσμο γεμάτο προκαταλήψεις και στερεότυπα, ο ρατσισμός τα τελευταία χρόνια δείχνει να γίνεται όλο και πιο ισχυρός.

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ρατσισμό - Τρόποι αντιμετώπισης

Παρόλα αυτά, η σύγχρονη κοινωνία στοχεύει να μάθει στα παιδιά τι είναι οι φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται τα μικρά και αθώα παιδιά. Ολοι γεννιόμαστε ίσοι.

Στην ελληνική κοινωνία επικρατεί μια κατάσταση πολύ ανησυχητική σχετικά με τις επιθέσεις με ρατσιστικό υπόβαθρο. Ο ρατσισμός εντείνεται παρά τις φυσιογνωμίες του παρελθόντος που προσπάθησαν να τον εξαλείψουν.

Ο ρατσισμός προέρχεται από την λέξη «razza» (ράτσα) που σημαίνει φυλή, και διακρίνεται κυρίως σε φυλετικό, σε κοινωνικό και θρησκευτικό, πολιτικό, και πνευματικό. Το αντίδοτό της, είναι ο πολιτισμός και η παιδεία.

Η εκπαίδευση είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ρατσισμού. Πρέπει να λαμβάνουμε μόρφωση και να τη χρησιμοποιούμε σωστά. Να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα που υπάρχει γύρω μας. Ο κάθε άνθρωπος, η κάθε ομάδα, ο κάθε λαός είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Μια οικογένεια, θα πρέπει να σταματήσει να περνάει προκαταλήψεις στα πιο μικρά μέλη της. Ο ρατσισμός μπορεί να διαλύσει σχέσεις ανθρώπων, ομάδων και λαών.

Αν βρεθείτε μπροστά σε κάποιο ρατσιστικό συμβάν μη αδιαφορήσετε! Βοηθήστε! Διαβάστε παρακάτω τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιδράσετε για να συνδράμετε σε ένα ρατσιστικό επεισόδιο που μπορεί να συμβεί μπροστά στα μάτια σας:

- Μη δειλιάσετε μπροστά σε ένα ρατσιστικό σχόλιο! Να κάνετε διάλογο και να επιχειρηματολογήσετε.
- Αν είναι εφικτό, να επέμβετε σε κάποια ρατσιστική επίθεση (για παράδειγμα ενάντια σε κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες).
- Να πείτε στα παιδιά σας πως αν κάποιο παιδί στο σχολείο δέχεται επίθεση λεκτική ή σωματική, να ενημερώνει αμέσως τον διευθυντή ή τον δάσκαλο του.
- Αν υπάρχει κάποια βίαιη σωματική επίθεση, καλούμε αμέσως την αστυνομία.

Η στάση των νέων απέναντι στον ρατσισμό είναι πολύ σημαντική αφού αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας. Καλό είναι να προτρέπουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία να δέχονται το «διαφορετικό» και να το σέβονται. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι ίσοι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved