Αφήνω την κόρη μου να επιλέγει τι θα φορέσει και αυτό είναι το γιατί!

Πριν μερικές μέρες ανακάλυψα ότι η κορούλα μου κρύβει μέσα της μία μικρή πριγκίπισσα.

Μία Μαμά
Αφήνω την κόρη μου να επιλέγει τι θα φορέσει και αυτό είναι το γιατί!

Η 3χρονη Άννα ήθελε να φοράει ρούχα γεμάτα γκλίτερ και στρας, ενώ εγώ προτιμούσα casual επιλογές που θα της επέτρεπαν να παίζει ανενόχλητη και να κινείται ελεύθερα.

Την τελευταία φορά που διάλεξα τα ρούχα της, άρχισε να κλαίει και δεν σταμάτησε μέχρι να φτάσουμε στον παιδικό σταθμό. Όταν επέστρεψα για να την παραλάβω, στη διαδρομή για το σπίτι έβγαλε τα ρούχα της και αρνήθηκε κατηγορηματικά να τα ξαναφορέσει…

Αν και το δικό σας παιδάκι έχει γίνει πολύ επιλεκτικό με τα ρούχα του, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι σημάδι ότι μεγαλώνει και προσπαθεί να γίνει λίγο πιο ανεξάρτητο. Γιατί πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε σε κάθε παιδάκι την ευκαιρία να αποφασίζει τι θα φορέσει;

Δώσε στην κόρη σου τη δυνατότητα να επιλέξει

Τα περισσότερα παιδάκια τριών με τεσσάρων χρονών, θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Σε κάποιες περιπτώσεις, που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως για παράδειγμα η επιλογή των ρούχων, δώσε στα μικρά σου τη δυνατότητα να πάρουν αποφάσεις. Αυτό θα τα γεμίσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά!

Επίτρεψέ της να δοκιμάσει

Μισείς τα μάλλινα ρούχα; Δεν αντέχεις τις κολλητές μπλούζες; Η κόρη σου μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Σεβάσου το γούστο της και προσπάθησε να είσαι πιο ευέλικτη. Μην επικρίνεις τις επιλογές της και προσπάθησε να της δείξεις ότι εκτιμάς και σέβεσαι την άποψή της. Και αν θέλει να φοράει φορέματα κάθε μέρα; Γιατί όχι! Αν ανησυχείς ότι θα κρυώσει, απλώς φρόντισε να την εφοδιάσεις ένα πολύ ζεστό καλσόν ή κολάν και μία ζακέτα.

Δώσε χρόνο

Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να ντυθούν μόνα τους και γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες που αφορούν στην ένδυση. Στην πραγματικότητα, απολαμβάνουν να ντύνονται μόνα τους, γιατί αισθάνονται αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Άσε, λοιπόν, τη μικρή σου να φορέσει τα ρούχα της επιλογής της! Αν βιάζεσαι τις καθημερινές, μπορείς να την αφήσεις να πάρει τον έλεγχο τα Σαββατοκύριακα, που υπάρχει περισσότερος χρόνος.

Μετάτρεψε τη διαδικασία σε παιχνίδι!

Τα μικρά παιδάκια δεν βιάζονται να φύγουν από το σπίτι τα πρωινά, σε αντίθεση με εσένα που πρέπει να πας στο γραφείο. Θα προτιμούσαν να παίζουν με τα παιχνίδια τους παρά να ντυθούν. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μπορείς να μετατρέψεις τη διαδικασία σε παιχνίδι. Πες στη μικρή σου: «Θα κλείσω τα μάτια μου για να δω πόση ώρα θα κάνεις να βάλεις τα ρουχαλάκια σου». Εναλλακτικά βάλε χρονόμετρο και αν η κόρη σου καταφέρει να ντυθεί μέσα σε δέκα λεπτά, επιβράβευσέ την με ένα αυτοκόλλητο!

Βάλε πρόγραμμα

Τα μικρά παιδιά αγαπούν να βλέπουν φωτογραφίες του εαυτό τους. Χρησιμοποίησε αυτό το στοιχείο για να δημιουργήσεις έναν οδηγό με φωτογραφίες που θα δείχνει βήμα προς βήμα την πρωινή ρουτίνα που πρέπει να ακολουθεί. Θα παρουσιάζει αναλυτικά όλα όσα πρέπει να κάνει από τη στιγμή που σηκώνεται από το κρεβάτι: Βούρτσισμα δοντιών, ντύσιμο, πρωινό… Κρέμασέ το στο παιδικό δωμάτιο, για να μπορεί να βλέπει τι ακριβώς θα κάνει καθημερινά. Ακόμα καλύτερα; Βάλε τη μικρή σου να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει από το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να κερδίσεις χρόνο.

Δώσε τη δυνατότητα στη μικρή σου να πάρει αποφάσεις και χάρισέ της το μεγαλύτερο χαμόγελο!

πηγή:parents.com

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας επιμένει να φορέσει, αυτό που θέλει εκείνο!

Ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο δεν είναι πασαρέλα!

Κι όμως τα παιδιά τα απασχολεί το τι θα φορέσουν και μάλιστα πολύ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved