Φυσιολογική γέννα ή καισαρική, δεν με κάνει λιγότερο ή περισσότερο δυνατή

Είτε είσαι μητέρα είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι έχεις ακούσει από φίλες και γνωστές σου αρκετές ιστορίες αναφορικά με το πώς έφεραν στον κόσμο τα μωράκια τους.

Μία Μαμά
Φυσιολογική γέννα ή καισαρική, δεν με κάνει λιγότερο ή περισσότερο δυνατή

Για κάθε γυναίκα η γέννηση του παιδιού της είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής της, για αυτό και πολλές είναι οι μανούλες που θέλουν να μιλούν συχνά για αυτή τη μοναδική εμπειρία, όταν βρίσκονται δίπλα σε άλλες γυναίκες.

Όπως σε όλες τις συζητήσεις, έτσι και στη συγκεκριμένη, δεν λείπουν -φυσικά- οι συγκρίσεις. «Εγώ γέννησα έπειτα από 18 ώρες», «Εγώ δεν έκανα επισκληρίδιο αναισθησία», «Η Μαρία τελικά έκανε καισαρική…». Σε ένα λογικό πλαίσιο, ο εν λόγω «ανταγωνισμός» είναι αποδεκτός, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ξεφεύγει από τα όρια μιας απλής συζήτησης…

Αφορμή για να μοιραστώ μαζί σας αυτό το κείμενο στάθηκε μια πρόσφατη έξοδος που είχα με κάποιες φίλες και γνωστές. Τα τελευταία τρία χρόνια γίναμε όλες μανούλες και την περασμένη εβδομάδα, έτυχε να πέσει στο «τραπέζι» το θέμα της γέννας. Εκείνο που παρατήρησα και με προβλημάτισε είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που πιστεύουν ότι οι «καλές μητέρες» και «δυνατές γυναίκες» είναι εκείνες που έφεραν στον κόσμο το παιδί τους με φυσιολογικό τοκετό, εκείνες που αρνήθηκαν την επισκληρίδιο, εκείνες που άντεξαν τον πόνο, εκείνες που θήλασαν αμέσως μόλις γέννησαν το μικρό τους, εκείνες που τα κάνουν όλα «τέλεια» προς όφελος του παιδιού τους.

Σκέπτομαι πόσο πολύ είχα επηρεαστεί από αυτές τις απόψεις όσον αφορά στο θέμα του θηλασμού και εκνευρίζομαι όταν συνειδητοποιώ τις προσπάθειες που έκανα και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που είχα από τον δικό μου οργανισμό. Ήθελα να είμαι η «τέλεια μαμά» και αγχωνόμουν για το παραμικρό, ειδικότερα όταν έβλεπα πόσο καλά τα πήγαιναν οι φίλες μου (σε αντίθεση με εμένα).

Το ζήτημα είναι, λοιπόν, ότι ο τρόπος που επιλεγεί μια γυναίκα να μεγαλώσει το παιδί της και κυρίως, το πώς φέρνει το μωρό της σε αυτόν τον κόσμο, δεν την κάνει λιγότερο ή περισσότερο δυνατή. Είτε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό είτε κάνει καισαρική, η ουσία είναι ότι δίνει ζωή σε έναν άνθρωπο και αυτό είναι ένα θαύμα. Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις δίχως νόημα και ας καταρρίψουμε τους μύθους που εμείς δημιουργήσαμε!

πηγή: scarymommy.com

Διαβάστε επίσης:

Καταστρέφεται η αθωότητα των παιδιών μου και το σιχαίνομαι

Να κοιτάς τη δουλειά σου και μην ασχολείσαι με το αν δίνω ακόμα πιπίλα στο παιδί μου

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εάν έρθεις σπίτι μου απροειδοποίητα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved