Πώς μια μαμά αντιμετώπισε τις δυσκολίες ύπνου του μωρού της

Μία μαμά μοιράζεται μαζί μας την ανησυχία της για το πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί της να κοιμηθεί.

Πώς μια μαμά αντιμετώπισε τις δυσκολίες ύπνου του μωρού της

«Αυτό λέω στους γονείς που αρχίζουν να μου μιλούν για το ότι τα μωρά τους κοιμούνται τη νύχτα. Ξέρω ότι είστε υπερήφανοι για το μικρό σας. Είστε περήφανοι για το ότι το καταφέρατε αυτό επειδή πλέον τα βράδια είστε ήρεμοι!»

Ο ύπνος και ιδιαίτερα ο ύπνος του μωρού, είναι ένα από τα θέματα στα οποία ο καθένας έχει τη δική του γνώμη. Πίστευα ότι το παιδί μου δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον ύπνο, στην πραγματικότητα όμως όταν με ρώτησαν, " Κοιμάται καλά;" απάντησα, "Ξυπνάει συνέχεια, δεν κοιμάται!"

Και μου έδωσαν κάποιες συμβουλές:
«Βάλε τον στο δωμάτιό του»
«Βάλε την κούνια του στο δωμάτιό σας»
«Βάλε τον να ακουμπάει στην κοιλιά του»
«Πρέπει να τον αφήσεις να κλάψει»

Ως νέα μαμά, κάθε συμβουλή που μου πρόσφεραν, μου ακουγόταν ως κάτι μαγικό που θα έκανε τον μικρό μου να κοιμηθεί.
Ήμουν κουρασμένη, εξαντλημένη από το να τον ταΐζω κάθε 2 ώρες και ο μικρός απλώς δεν κοιμόταν αν δεν τον κουνούσα μέσα στην αγκαλιά μου. Διάβασα βιβλία με συμβουλές για την «εκπαίδευση ύπνου» αλλά και πάλι το μωρό μου δεν κοιμόταν. Η μόνη συμβουλή που έπρεπε να δοκιμάσω ήταν να τον αφήσω να κλάψει. Αυτό έπρεπε να γίνει. Μίλησα με φίλους που ήταν ήδη γονείς και μου έδωσαν την ίδια συμβουλή. Είπα στο σύζυγό μου ότι θα το δοκιμάσουμε. Δεν μπορούσα να σταματήσω να το σκέφτομαι και τη νύχτα όταν ήμουν μόνη με το μωρό μου και τον θήλαζα στο κρεβάτι σκεφτόμουν ότι δεν μπορούσα να τον αφήσω να κλαίει, δεν μπορούσα να αφήσω τον εαυτό μου να το κάνει... αισθανόμουν ότι έχω αποτύχει!

Μια μέρα μετά από λίγο καιρό βγήκα με τις φίλες μου και άφησα το σύζυγό μου με το μωρό. Ήμουν πολύ νευρική και αγχωμένη όσο έλειπα και έστελνα κάθε 2 λεπτά μήνυμα για να δω αν είναι όλα εντάξει. Ένιωσα έκπληξη, και μία απίστευτη χαρά όταν μου απάντησε πως "όλα είναι καλά, και ότι το μωρό κοιμάται στη κούνια του!" Όταν τον ρώτησα πως τα κατάφερε μου είπε πως απλά έκλαιγε για 20 λεπτά. Η χαρά αντικαταστάθηκε από θυμό και ενοχές που δεν ήμουν εκεί και το μωρό μου έκλαιγε για 20 λεπτά.

Μετά όμως, σκέφτηκα πως το παιδί μου επιβίωσε και είναι καλά και ο σύζυγός μου το ίδιο. Όμως, με την τακτική αυτή ο ύπνος του διαρκούσε λίγα λεπτά, δεν μπορούσα να τον αφήνω να κλαίει κάθε φορά 20 λεπτά, μόνο και μόνο για λίγα λεπτά ύπνου!

Συνειδητοποίησα ότι δεν είχα πρόθεση να αφήνω το μικρό μου να κλαίει. Πλέον έχω άλλα 2 παιδιά που κοιμούνται εύκολα, το ένα αγαπά την κούνια του και το άλλο κοιμάται όπου και αν βρίσκεται.

Το να είσαι γονιός είναι τόσο υπέροχο και συνάμα εξαντλητικό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος τρόπος που να σας μαθαίνει πώς να κρατάτε το μωρό σας ή να πώς να το χαλαρώνετε ή πώς να το αγαπάτε. Επομένως, δεν υπάρχει και κανένας τρόπος που θα σας μάθει πώς να κοιμάται το μωρό σας. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες οπότε μόνο εσείς το γνωρίζετε και ξέρετε τι χρειάζεται!».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved