Στη μαμά που δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα επειδή το μωρό της δεν κοιμάται

Αφιερωμένο σε όλες τις μαμάδες που έχουν... ξεχάσει τι σημαίνει βραδινός ύπνος.

Μία Μαμά
Στη μαμά που δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα επειδή το μωρό της δεν κοιμάται
bigstockphoto.com

Αν είσαι μια από τις πολλές μαμάδες με ένα μωρό που δεν κοιμάται όλη τη νύχτα, νιώθω τον πόνο σου. Πραγματικά, τον νιώθω.

Με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μου δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα στον ύπνο. Το τρίτο όμως έκανε την ανατροπή.

Δεν έχει κοιμηθεί ούτε μια φορά ολόκληρη τη νύχτα από την ημέρα που γεννήθηκε και είναι 16 μηνών!

Και ναι, έχω δοκιμάσει τα πάντα.

Διατηρώ το δωμάτιο σκοτεινό και ήσυχο και προσπαθώ να βάζω τον γιο μου νυσταγμένο αλλά ξύπνιο στην κούνια του.

Αλλά το γεγονός είναι ένα και παραμένει: Όταν ο γιος μου ξυπνάει τη νύχτα, με θέλει. Και θα ουρλιάζει μέχρι το πρωί αν δεν βρεθώ δίπλα του.

Χθες, το βράδυ ξύπνησε στις 3:30 π.μ. Ανακατευόταν λίγο στην αρχή, μετά συνέχισε να μη νιώθει καλά, έτσι τον σήκωσα από την κούνια του και τον έφερα στο κρεβάτι μαζί μου.

Αγκαλιαστήκαμε για λίγο. Μετά ξαφνικά, θέλησε να σηκωθεί από το κρεβάτι και είπα όχι. Μετά άρχισε να ουρλιάζει και έκανε εμετό.

Ήταν 4:30 π.μ. Άλλαξα τα σεντόνια, άλλαξα τον γιο μου, άλλαξα ρούχα κι εγώ. Ξαπλώσαμε με την μυρωδιά του εμετού να είναι έντονη.

Όταν στις 5 το πρωί, προσπάθησα να τον βάλω στην κούνια του, ξύπνησε αμέσως. Τον έφερα ξανά στο κρεβάτι μαζί μου, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι ούτε αυτό ήθελε.

Τελικά, κοντά στις 6 το πρωί αποφάσισε να κοιμηθεί. Μετά από περίπου 10 λεπτά που τον έβλεπα να κοιμάται, ένιωσα αρκετά γενναία για να προσπαθήσω να τον ξαναβάλω στο δωμάτιό του. Τον σήκωσα απαλά, τον τοποθέτησα στην κούνια του και σύρθηκα ήσυχα πίσω στο κρεβάτι μου.

Περιττό να πω πόσο εξαντλημένη ένιωθα όταν το ξυπνητήρι μου χτύπησε λίγο μετά τις 7 το πρωί.

Δυστυχώς, η χθεσινή βραδιά δεν ήταν η μοναδική. Αυτό είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο για μένα (όχι ευτυχώς και ο εμετός!). Που σημαίνει ότι όταν λέω ότι καταλαβαίνω πώς είναι να έχεις ένα μωρό που δεν κοιμάται, το εννοώ πραγματικά.

Να λοιπόν τι θέλω να ξέρεις, μαμά.

Εάν είσαι ξύπνια τη νύχτα επειδή το μωρό σου σε χρειάζεται, να ξέρεις ότι δεν είσαι ( η) μόνη. Παρά τα όσα μπορεί να διαβάσεις, είναι σύνηθες φαινόμενο τα μωρά να ξυπνούν όλη τη νύχτα. Αν λοιπόν κάθεσαι στο κρεβάτι νιώθοντας ότι είσαι η μόνη μητέρα στον κόσμο ξύπνια, πιστέψέ με, δεν ισχύει.

Υπάρχουν μαμάδες σαν εμάς σε όλο τον κόσμο. Καθισμένες, εκεί, στο σκοτάδι. Αγκαλιάζουν τα μωρά ή τα καθησυχάζουν για να κοιμηθούν ξανά. Κάποιεςι, όπως εγώ, μπορεί να αλλάζουν σεντόνια ή να εγκαταλείπουν κάθε ελπίδα να κοιμηθούν εκείνο το βράδυ. Άλλες μπορεί να είναι πάνω-κάτω σαν γιο-γιο κάθε λίγες ώρες. Οι υπόλοιπες μπορεί να σηκωθούν μόνο μία φορά και μετά να μπορέσουν να ξανακοιμηθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν και μαμάδες που κοιμούνται βαθιά. Μαμάδες που έχουν μεγαλύτερα παιδιά που δεν ξυπνούν πια τη νύχτα. Και θα ήθελα να ξέρετε ότι θα συμβεί κι αυτό. Μια μέρα, θα συνειδητοποιήσετε ότι το μωρό σας δεν σας χρειάζεται ή δεν σας θέλει πλέον τη νύχτα.

Και ενώ θα είστε τόσο χαρούμενες για τον ύπνο σας, πιθανότατα θα είστε και λίγο λυπημένες που δεν θα υπάρχουν πλέον αυτές οι νυχτερινές αγκαλιές.

Είναι δύσκολο να τα βγάλεις πέρα με ένα μωρό που δεν κοιμάται καλά τη νύχτα. Πραγματικά δύσκολο. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις άλλο ή ίσως να εύχεσαι αυτή η φάση να σταματήσει τώρα, ώστε να μπορέσεις να ξεκουραστείς.

Αλλά το εκπληκτικό με τις μητέρες είναι πώς ό,τι κι αν έχει γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, σηκώνονται ως συνήθως. Περνάνε τη μέρα τους όπως όλοι οι άλλοι. Φροντίζουν τα παιδιά τους, χωρίς να γκρινιάζουν, χωρίς να παραπονιούνται.

Και όταν νυχτώνει, πηγαίνουν για ύπνο γνωρίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν για ακόμα ένα βράδυ ξύπνιες.

Και όλες μας το κάνουμε ξανά και ξανά. Γιατί είμαστε νυχτερινοί πολεμιστές. Είμαστε μαμάδες.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved