To μόνο που θέλω την Ημέρα της Μητέρας είναι λίγο χρόνο για μένα

Η Heidi Krause, δημοσιογράφος και μητέρα δύο παιδιών, εξηγεί γιατί χρειάζεται ένα διάλειμμα από την οικογένειά της την Ημέρα της Μητέρας.

Μία Μαμά
To μόνο που θέλω την Ημέρα της Μητέρας είναι λίγο χρόνο για μένα
bigstockphoto.com

Η πραγματικότητα της μητρότητας δεν ανταποκρίνεται πολλές φορές στη φαινομενικά άψογη εικόνα που παρουσιάζεται στις διαφημίσεις ακόμα και στις ταινίες ( σε ορισμένες τουλάχιστον).

Ποιοι γονείς απολαμβάνουν το πρωινό στο κρεβάτι, τρώνε μεσημεριανό καθημερινά με τα παιδιά τους, συζητάνε πολιτισμένα χωρίς φωνές και λογομαχίες;

Πείτε μου, πόσο είναι αυτοί;

Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν μου αρέσει η Γιορτή της Μητέρας... για τον ίδιο λόγο που δεν μου αρέσει και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Αναρωτιέμαι, γιατί χρειαζόμαστε κάποια καθορισμένη ημερομηνία κατά την οποία μας εκτιμούν (περισσότερο) και μας αναγκάζουν να αγοράζουμε υπερτιμημένα δώρα και κάρτες;

Ή γιατί να κάνουμε κράτηση δύο μήνες νωρίτερα για ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο φιλικό προς τα παιδιά;

Νέα έρευνα του Big W αποκάλυψε ότι πάνω από το ένα τρίτο (41 %) των μαμάδων από την Αυστραλία έχουν κάνει μόνες τους την αγορά δώρων για την Ημέρα της Μητέρας.

Και λοιπόν, πού είναι το κακό; Βασικά δεν βλέπω πρόβλημα σε αυτό.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 72% των μαμάδων παραδέχονται ότι αισθάνθηκαν απογοητευμένες την Ημέρα της Μητέρας.

Αν με ρωτήσετε λοιπόν τι θέλω πραγματικά για τη Γιορτή της Μητέρας θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια ότι , θέλω ένα διάλειμμα από την οικογένειά μου και λίγο χρόνο για μένα.

Αγαπώ τα αγόρια μου με όλη μου την καρδιά αλλά το να είμαι μαμά είναι κουραστικό. Και αμείλικτο. Το ίδιο και το να είσαι μπαμπάς. Και όλοι αξίζουμε ένα διάλειμμα – και σίγουρα πάνω από μία φορά το χρόνο.

Θέλω λοιπόν μια νύχτα σε ένα ξενοδοχείο μόνη μου ή ακόμα καλύτερα, ένα Σαββατοκύριακο μακριά με τις πιο κοντινές μου φίλες. Επίσης,μια καθαρίστρια και έναν μάγειρα...(θα πρέπει να παραδεχτώ ότι ο σύζυγός μου στην πραγματικότητα καθαρίζει και μαγειρεύει περισσότερο από εμένα ούτως ή άλλως).

Αλλά για να μη φαίνομαι αγνώμων, δεν με πειράζει μια χειροποίητη κάρτα. Ή ένα από αυτά τα αξιολάτρευτα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν στο νηπιαγωγείο : "Το αγαπημένο πράγμα της μαμάς μου είναι...»

'Ομως, σας παρακαλώ, δεν θέλω καμία από αυτές τις απαίσιες πιτζάμες ή τα μπουρνούζια με λογότυπο τύπου «Η Καλύτερη Μαμά του Κόσμου».

Τη Γιορτή της Μητέρας, θέλω επίσης να περάσω λίγο χρόνο με τη δική μου μαμά. Έχασε τον σύζυγό της πριν από λίγο καιρό... τον αγαπητό μου μπαμπά ... που συνεχίζω να θρηνώ και να μου λείπει κάθε μέρα.

Θυμάμαι για άλλη μια φορά πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος καθώς όλοι μεγαλώνουμε. Και με κάνει να νιώθω λύπη που δεν είμαστε όλοι μαζί πια.

Λοιπόν, ναι, και η Γιορτή του Πατέρα μου προκαλεί επίσης άγχος.

Και, ζητώ συγγνώμη αν προσβάλλω κάποιον ή ακούγομαι αχάριστη. Ξέρω ότι θα έρθει μια στιγμή που θα μου λείψει το γεγονός ότι δεν θα μπορώ να κοιμηθώ μόνη μου στο σπίτι χωρίς τα παιδιά ή να πάω στην τουαλέτα με το ...ρολόι.

Αλλά υπάρχουν πραγματικά πολλοί άνθρωποι που βρίσκουν τη Γιορτή της Μητέρας αδιάφορη ή στενάχωρη.

Γυναίκες που έχουν χάσει τις μητέρες τους ή έχουν χάσει ένα παιδί ή έναν σύντροφο.

Γυναίκες που θέλουν απεγνωσμένα ένα παιδί αλλά δεν μπορούν να το αποκτήσουν.

Γυναίκες που έχουν μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα τους.

Μαμάδες που παλεύουν με μεταγεννητική κατάθλιψη ή εξουθενωτικό άγχος.

Γυναίκες που αντιμετωπίζουν πίεση να κάνουν παιδιά.

Η λίστα είναι μεγάλη.

Ας μην ξεχάσουμε να γιορτάσουμε και να στηρίξουμε όλες εκείνες τις γυναίκες που - για τον έναν ή τον άλλον λόγο - μπορεί να παλεύουν αυτή τη στιγμή και να φοβούνται τη συγκεκριμένη μέρα και όλα τα συναισθήματα που τους προκαλεί.

Επίσης, ας το ξανασκεφτούμε προτού κάνουμε την τέλεια οικογενειακή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει.

Και παρακαλώ, αφήστε με να έχω λίγο χρόνο μόνο για μένα ( την ημέρα αυτή).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved