Πριν κάνετε οτιδήποτε τις φετινές γιορτές κάντε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση

Όλες κάνουμε πάρα πολλά, έτσι δεν είναι; Είμαστε μαμάδες, και αυτή η περίοδος συγκεκριμένα ανήκει στα καθήκοντά μας...

Μία Μαμά
Πριν κάνετε οτιδήποτε τις φετινές γιορτές κάντε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Κάθε χρόνο νομίζω ότι κάνω πάρα πολλά για τις γιορτές - και την επόμενη χρονιά μοιάζει να κάνω όλο και περισσότερα πράγματα από την προηγούμενη. Κουράζομαι πριν το Σαββατοκύριακο των ευχαριστιών και ο Δεκέμβρης περνά δίχως να το καταλάβω μέσα σε περιτυλίγματα δώρων, στολίδια, διακόσμηση, βόλτες, ψώνια και φιλοξενώντας φίλους στο σπίτι. Αντί να απολαύσω τα Χριστούγεννα, περιμένω τον Γενάρη για να πάρω μια ανάσα.

Επιτέλους είπα "αρκετά" πριν μερικά χρόνια

Αφού πέρασα τα πρώτα χρόνια με τα παιδιά μου μέσα σε μια συνεχόμενη εξάντληση προσπαθώντας να δημιουργήσω τα "τέλεια Χριστούγεννα", κάποια στιγμή αρρώστησα πριν την Πρωτοχρονιά και όλα ήρθαν πάνω-κάτω.

Όλες κάνουμε πάρα πολλά, έτσι δεν είναι; Είμαστε μαμάδες, και αυτή η περίοδος συγκεκριμένα ανήκει στα καθήκοντά μας ώστε να την κάνουμε να μοιάζει μαγική. Αλλά δεν υπάρχει τίποτε το μαγικό να τρέχεις συνέχεια για τους άλλους και να μην βρίσκεις καθόλου χρόνο για εσένα και τον εαυτό σου.

Πριν κάνει ο,τιδήποτε άλλο φέτος, πριν ψήσεις ακόμη ένα ταψί μπισκότα ή πριν διακοσμήσεις ένα παράθυρο, ένα τραπέζι ή μια γωνιά που σου ξέφυγε, πριν σημειώσεις κι άλλα στη χριστουγεννιάτικη λίστα σου, πάρε μια ανάσα. Κοίτα ξανά τη λίστα σου με όλα όσα αναγράφεις ότι πρέπει να αγοράσει, να ψήσεις, να διακοσμήσεις και κάνε στον εαυτό σου μια ερώτηση:

Θα με κάνει αυτό χαρούμενη;

mama stis giortes 1

Photo by Taisiia Stupak on Unsplash

Ξέρω... Μοιάζει γελοίο! Φυσικά και κάνοντας όλα αυτά τα γιορτινά πράγματα σε κάνουν ευτυχισμένη, σωστά; Το πρόβλημα είναι όμως, ότι κάθε μια από τις δουλειές που κάνεις είναι από μόνες τους διασκεδαστικές, εκτός φυσικά και αν τις προσθέσεις στη λίστα σου και πρέπει να τις κάνεις αναγκαστικά. Πριν συμφωνήσεις με το ο,τιδήποτε, ρώτα τον εαυτό σου αν όλα όσα κάνεις, σε κάνουν χαρούμενη.

Σίγουρα, ακούγεται διασκεδαστικό να στολίζεις το δέντρο το σαββατοκύριακο, αλλά θα σε κάνει χαρούμενη ή θα σε κουράσει που θα πας στην αποθήκη να βγάλεις το κουτί με το δέντρο και τα στολίδια.

Το να ψήσεις μπισκότα ή άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι διασκεδαστικό αλλά θα είσαι χαρούμενη που θα ξενυχτήσεις για να τα διακοσμήσεις ή όχι; Μήπως να τα αγόραζες καλύτερα από το να κάθεσαι μέχρι τις 2 π.μ να ετοιμάζεις γλυκά;

Το να πας στα μαγαζιά λίγες μέρες παραμονή των Χριστουγέννων, είναι μια τρέλα, αλλά και μια χαρούμενη περιπέτεια, σωστά; Αλλά θα σε κάνει χαρούμενη η αναμονή στην ουρά για να αγοράσεις τα δώρα των παιδιών; Θα αξίζει η παραμονή έξω από ένα μαγαζί, που όταν τελικά καταφέρεις να μπεις, να ανακαλύψεις ότι το δώρο έχει εξαντληθεί;

Μήπως να αγόραζες διαδικτυακά τα δώρα τους καλύτερα αντί να βγεις στους δρόμους;

Οι γιορτινές παραδόσεις δεν πρέπει να σε παγιδεύουν μέσα σε πράγματα που δεν σε ενθουσιάζουν και που δεν σε κάνουν χαρούμενη. Δεν χρειάζεται να σπαταλάς την ενέργειά σου και το γιορτινό σου πνεύμα. Πολλές από εμάς (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) θα πούμε "ναι" σε όλα και φέτος, απλά και μόνο για να γίνουν χαρούμενοι οι άλλοι... απλά και μόνο για να μην απογοητευτούν.

Αλλά στην πραγματικότητα αυτόν που απογοητεύουμε είναι ο εαυτός μας.

Ρωτώντας τον εαυτό σας "Θα με κάνει αυτό χαρούμενη;" αυτόματα διαλέγετε να κάνετε κάτι διαφορετικό φέτος τις γιορτές. Και βάζοντας τον εαυτό σας μπροστά και από όλους θα κάνει τις γιορτές καλύτερες και πιο φωτεινές για όλους στην οικογένειά σας.

πηγή: mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved