Το σώμα μετά τη γέννα: Πόσα κιλά χάνετε στον τοκετό;

Οι σωματικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε μετά τη γέννα μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό σοκ για εσάς. Θα έχετε συσπάσεις στη μήτρα, αρκετή αιμορραγία, ταλαιπωρημένο περίνεο και στήθος σκληρό σαν πέτρα.

Το σώμα μετά τη γέννα: Πόσα κιλά χάνετε στον τοκετό;

Συνήθως, ύστερα από τον τοκετό, χάνετε κατά μέσο όρο 5 κιλά. Αυτό ακούγεται ενθαρρυντικό, ως τη στιγμή που θα αντικρίσετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και θα δείτε πρησμένο στήθος, το διογκωμένο στομάχι και το χαλαρό δέρμα.

Μην πτοείστε όμως, διότι αυτή ακριβώς την εικόνα παρουσιάζει το σώμα μετά τον τοκετό. Οι μαστοί ετοιμάζονται για τη διαδικασία του θηλασμού, η κοιλιά προεξέχει επειδή η μήτρα είναι ακόμα διογκωμένη αλλά και λόγω κατακράτησης υγρών. Η χαλάρωση δε, οφείλεται στην υπερβολική διάταση του δέρματος και στην απώλεια του μυϊκού τόνου.

Φυσικά, με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη. Η μέση σας θα είναι πιο φαρδιά, αλλά με υγιεινή διατροφή και με σωστό πρόγραμμα γυμναστικής όλα θα διορθωθούν.

Προβλήματα στις κενώσεις

Οι πρώτες κενώσεις μετά τον τοκετό προκαλούν κάποια ανησυχία. Αν έχετε ράμματα, ίσως φοβάστε ότι θα σπάσουν με την πίεση ή ότι θα επιδεινωθούν οι αιμορροΐδες σας. Οι μύες που συμβάλλουν στην αφόδευση μπορεί να είναι προσωρινά αποτελεσματικά γιατί έχουν διαταθεί.

Όσο πιο πολύ πιέζεστε για να αφοδεύσετε τόσο δυσκολεύεστε να το πετύχετε. Δεν υπάρχει όμως, λόγος ανησυχίας. Παρότι οι πρώτες φορές θα είναι επώδυνες, τα ράμματα δε θα επηρεαστούν και θα επανέλθετε στους φυσιολογικούς ρυθμούς σας.
Αν τρώτε φυσικές ίνες και πίνετε πολλά υγρά θα διευκολυνθείτε στις κενώσεις. Αν αντιμετωπίζετε όμως πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει υπακτικά ή ήπια καθαρκτικά.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved