Θηλασμός και διατροφή: Μην αποκλείσετε ομάδες τροφών εκ των προτέρων

Η διατροφή στον θηλασμό πρέπει να συμπεριλαμβάνει ποικιλία και να είναι ισορροπημένη.

Θηλασμός και διατροφή: Μην αποκλείσετε ομάδες τροφών εκ των προτέρων

Η μητέρα που θηλάζει, πρέπει να επιλέγει καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια δημητριακά), προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες και να παράγει γάλα στις ιδανικές ποσότητες. Μην αποκλείσετε ομάδες τροφών εκ των προτέρων. Μην πανικοβάλλεστε με το τί επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή και συμπλεύστε με τις αντιδράσεις του μωρού σας. Αυτό, είναι ο καλύτερος οδηγός για τη σωστη διατροφή της μαμάς που θηλάζει.

Αποφύγετε οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους ή εξαντλητικής δίαιτας.

Θα πρέπει να μένετε ενυδατωμένη και να πίνετε πολύ νεράκι.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να κατέχει εξέχουσα θέση στη διατροφής σας.

Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, έτσι ώστε να παρέχονται στο βρέφος τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6), όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα (λιπαρά ψάρια).
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα φαγητά με έντονες οσμές και μεγάλες ποσότητες καρυκευμάτων, γιατί η γεύση τους καταλήγει συχνά στο μητρικό γάλα και πιθανόν αυτό να δημιουργεί αποστροφή του βρέφους από την τροφή. Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάποια τροφή που ενοχλεί το μωρό σας, αφαιρέστε την από τη διατροφή σας για διάστημα μιας εβδομάδας και μετά δοκιμάστε να τη φάτε ξανά. Αν δείτε έντονα ενοχλήματα ξανά στο μωρό, αφαιρέστε αυτή την τροφή από το διαιτολόγιό σας για όσο θηλάζετε.
Το αλκοόλ και ο καφές και το τσάι μπορούν να καταναλώνονται αλλά σε περιορισμένη ποσότητα (2-3 φλιτζάνια/ημέρα).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved