Δίαιτα DASH: Ακολουθήστε την υγιεινή δίαιτα με τα θεαματικά αποτελέσματα

Βραβεύτηκε ως μία από τις καλύτερες δίαιτες για το 2017!

Δίαιτα DASH: Ακολουθήστε την υγιεινή δίαιτα με τα θεαματικά αποτελέσματα

Για έβδομη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση του αμερικανικού πρακτορείου U.S. News & World Report βρέθηκε η Δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Ένα διατροφικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI) με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής.

Τα οφέλη της Δίαιτας DASH δεν περιορίζονται μόνο στην αρτηριακή πίεση, αφού αποδεικνύεται αποτελεσματική και για την απώλεια των περιττών κιλών, την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης και την πρόληψη/διαχείριση του διαβήτη.

Οι δημιουργοί της δίαιτας DASH την χαρακτηρίζουν «ευέλικτη και ισορροπημένη, ένα διατροφικό πλάνο που βοηθά να υιοθετήσουμε για όλη μας τη ζωή ένα στυλ διατροφής που προστατεύει την καρδιά».

Η δίαιτα DASH δεν επιβάλλει ειδικούς κανόνες διατροφής ούτε την κατανάλωση «εξωτικών» τροφών. Στηρίζεται στην κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης αλλά και ποσότητα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, όσπρια και φυτικά έλαια.

Εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε τη δίαιτα DASH, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς (λόγω της ζάχαρης που περιέχουν) και φυσικά τα γλυκά.

Κατά μέσο όρο, αυτοί που ακολουθούν τη δίαιτα DASH χάνουν γύρω στα 2 κιλά τις πρώτες δύο εβδομάδες και μεταξύ 4,5 και 15 κιλά σε μία περίοδο δύο μηνών.

Η δίαιτα χωρίζεται σε δύο φάσεις

Η πρώτη φάση είναι ένα πρόγραμμα μετάβασης χαμηλό σε υδατάνθρακες, σχεδιασμένο για να “επαναφέρει” το μεταβολισμό σου. Στη διάρκεια αυτής της φάσης δεν μπορείς να τρως φρούτα και τροφές ολικής άλεσης αλλά να τρως άφθονο κρέας.

Η δεύτερη φάση βάζει ξανά τις τροφές ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά στη διατροφή σου και είναι σχεδιασμένη ως μία μακροπρόθεσμη λύση διαχείρισης του βάρους σου.

Ενδεικτικό μενού μιας ημέρας- Α φάση

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved