Δίαιτα μετά τον τοκετό: Πώς να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης

Το μυστικό πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια να χάσετε τα κιλά που πήρατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και να έχετε υπομονή.

Δίαιτα μετά τον τοκετό: Πώς να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης

Είναι δύσκολο με ένα μωρό που θηλάζει ή που ξυπνάει τη νύχτα, να στερήσετε από τον οργανισμό σας τροφές που του είναι απαραίτητες.
Επίσης πρέπει να είστε ψυχολογικά έτοιμη να ξεκινήσετε μία δίαιτα ή διατροφή γιατί μόνο τότε θα μπορέσετε να επακολουθήσετε το διατροφικό πρόγραμμα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Εάν δεν θηλάζετε, προσπαθήστε να τρώτε λίγο λιγότερο απ’ ό,τι θα τρώγατε για να διατηρήσετε το βάρος σας . Η μέση γυναίκα χρειάζεται γύρω στις 1.800 - 2.200 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος της.
-Αναγνωρίζετε τις θερμιδικές «βόμβες». Αρτοσκευάσματα «πειρασμοί» του φούρνου της γειτονιάς, αναψυκτικά με ζάχαρη, ροφήματα καφέ με σαντιγύ, σοκολάτα και σιρόπι αλλά κι έτοιμο φαγητό είναι μόνο μερικές από αυτές που μας δίνουν κυρίως θερμίδες και όχι θρεπτικά συστατικά. Επιτρέπετε στον εαυτό σας μόνο μία ατασθαλία κάθε εβδομάδα.
-Εντάξτε το ψάρι και τους ξηρούς καρπούς στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας που περιέχουν καλά λιπαρά.
-Τροφές όπως οι πατάτες και τα ζυμαρικά δεν έχουν πολλές θερμίδες αν δεν συνδυάζονται με βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Οι ακατέργαστοι υδατάνθρακες αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας και παράλληλα σας χορταίνουν.
-Να προτιμάτε τα άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και το άπαχο μοσχάρι
- Τα προϊόντα ολικής άλεσης συνδέονται με πολλαπλά οφέλη λόγω του αυξημένου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες. Στο πρωινό επιλέγετε δημητριακά, ψωμί και φρυγανιές ολικής άλεσης και στα κυρίως γεύματα καταναλώστε ως συνοδευτικά ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι.Να καταναλώνετε προϊόντα ολικής αλέσεως.
-Τα προϊόντα που στις ετικέτες τους χαρακτηρίζονται ως άπαχα ή light θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.
-Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας. Ακόμα και το περπάτημα είναι καλύτερο από το...τίποτα.
-Μην επιχειρείτε δίαιτες, δραστικές και μη, χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού.

Διατροφή για θηλάζουσες μητέρες
-Εάν θηλάζετε, θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά 200 έως 500 θερμίδες περισσότερες απ’ ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτό, όμως, δεν ισχύει εάν ήσασταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν μείνετε έγκυοι. Να καταναλώνετε πολύ νερό και υγρά και επιλέξτε υγιεινά σνακ όπως σταφίδες, ανάλατα ποπ κορν, κράκερ σίκαλης και ξηρούς καρπούς για τις λιγούρες.
-Αυξήστε την βιταμίνη Α, που βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στον κρόκο αυγού, στα καρότα, τις ντομάτες και στα λαχανικά.
-Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με βιταμίνη C, που βρίσκεται εκτός από τα πορτοκάλια στα ακτινίδια, τις πατάτες, στα πράσινα λαχανικά, στις κόκκινες και τις κόκκινες πιπεριές.
-Ανεξαρτήτως θηλασμού ή μη, να αποφεύγετε τις πολύ αυστηρές δίαιτες και φροντίστε το πρόγραμμα διατροφής σας να μη σας παρέχει λιγότερες από 1.200 θερμίδες.
- Οι θερμίδες πρέπει να λαμβάνονται από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο θα αποτελείται από 3 πλήρη γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και δύο ενδιάμεσα μικρογεύματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved