Διατροφή βρέφους από 6 έως 12 μηνών-Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο ρυθμός ανάπτυξης στη βρεφική ηλικία είναι πολύ γρήγορος γι΄αυτό και οι ανάγκες του βρέφους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες.

Διατροφή βρέφους από 6 έως 12 μηνών-Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η μόνη τροφή που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του βρέφους κατά το πρώτο εξάμηνο είναι το μητρικό γάλα, εφόσον η μητέρα θηλάζει ή το γάλα με το μπιμπερό. Μετά τη συμπλήρωση του 6ου μήνα ξεκινά η εισαγωγή των στέρεων τροφών. Οι λόγοι, που αποφεύγονται οι στέρεες τροφές πριν από τον 5ο ή 6ο μήνα, είναι κυρίως οι γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργίες που ενδέχεται να παρουσιάσουν τα βρέφη σε ορισμένα τρόφιμα.

Οι στέρεες τροφές και η χρήση τους
Δημητριακά: Αρχίστε με ρύζι και αργότερα με άλλα δημητριακά ( κυρίως σιτάλευρο).
Χυμοί φρούτων: Ποτέ μην βράζετε τους χυμούς φρούτων (κι όμως το κάνουν αρκετές μητέρες). Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να δίνετε ένα είδους φρούτου αλλά και εύγεστους συνδυασμούς.
Λαχανικά: Αποφύγετε τις έτοιμες παιδικές τροφές σε βαζάκια εμπορίου.
Κρέατα: Προτιμάτε κυρίως κοτόπουλο και μοσχάρι.

Τρόπος εισαγωγής στερεών τροφίμων στη διατροφή του παιδιού
Μία βασική αρχή για το πρώτο διάστημα κατά το οποίο εισάγεται μία στερεά ή ημιστερεά τροφή στη διατροφή του βρέφους είναι ότι πρέπει να τη δίνεται σε μικρές ποσότητες οι οποίες αυξάνονται καθημερινά. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί το παιδί προσαρμόζεται στην καινούργια γεύση και ελέγχεται και η αντίδρασή του στις νέες τροφές για πιθανή αλλεργία. Είναι καλύτερα να δίνετε το παιδί να δοκιμάζει τα νέα τρόφιμα το πρωί, γιατί η διάθεση του είναι καλύτερη. Αν παρατηρήσουμε κάποια δυσανεξία , δεν ξαναδίνουμε την τροφή αυτή για κάποιο διάστημα και την ξαναδοκιμάζουμε αργότερα. Στην αρχή εισάγεται η στερεά τροφή σε ημίρρευστη μορφή. Η πρώτη στερεά τροφή που συνήθως τρώει το βρέφος είναι ριζάλευρο αραιωμένο με γάλα.

-Η καινούργια τροφή δίνεται στο βρέφος συνήθως στην αρχή του γεύματος χωρίς να βλέπει άλλο φαγητό.
-Αν είναι πολύ πεινασμένο δίνουμε λίγο γάλα πρώτα.
-Επιτρέψτε στο παιδί σας να εξετάσει το καινούριο φαγητό με τα χέρια του.
-Σε κανένα φαγητό του βρέφους δεν πρέπει να προσθέσετε αλάτι ή ζάχαρη.
-Μην πιέζετε το βρέφος να δοκιμάσει , αν δεν θέλει. Μπορείτε να δοκιμάσετε μετά από λίγες ημέρες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved