Διατροφή χωρίς γλουτένη: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που περιέχεται στη σίκαλη, στο σιτάρι και στο κριθάρι και κατά συνέπεια στους περισσότερους τύπους ψωμιών, δημητριακών, ζυμαρικών και άλλων ειδών βασικής διατροφής. Ωστόσο υπάρχουν και σιτηρά που δεν την περιέχουν, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και το κεχρί.

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Απαγορεύονται:
Ζυμαρικά, ψωμί σίκαλης, από κριθάρι ή σιτάρι, κρουτόν, δημητριακά πρωινού, μπισκότα, κράκερ, κέικ, πίτσα, έτοιμες σάλτσες, αλλαντικά, λουκάνικα κονσέρβας, σοκολάτα, καραμέλες, ντρέσινγκ για σαλάτες, σόγια σος, έτοιμες σούπες, πουρές σε σκόνη, παναρισμένα τρόφιμα, ό,τι περιέχει βύνη, όπως η μπίρα, επεξεργασμένοι ξηροί καρποί, μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, μαρμελάδες κ.α.

Επιτρέπονται:
Φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα όπως αυγά, φασόλια, κόκκινο κρέας και κρέας πουλερικών, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα ψάρια. Επιτρέπονται επίσης τα λίπη και τα έλαια (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι), το κεχρί, το ρύζι, το άγριο ρύζι, οι ρυζογκοφρέτες, το καλαμποκόψωμο, το φαγόπυρο, οι πατάτες, το καλαμπόκι, αλλά και οι ελιές, τα μπαχαρικά και τα βότανα.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η διατροφή χωρίς γλουτένη ακολουθούνταν μόνο από τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη και δεν θεωρούνταν αποτελεσματική μέθοδος αδυνατίσματος. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο ατόμων με αυτήν τη νόσο. Η υιοθέτηση μιας δίαιτας τέτοιου είδους βοηθάει τα άτομα με κοιλιοκάκη να ελέγξουν τα σημάδια και τα συμπτώματα και να παρεμποδίσουν τις επιπλοκές της νόσου. Σήμερα ωστόσο η λογική έχει αλλάξει, καθώς οι τροφές που την περιέχουν είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και κατά συνέπεια και σε θερμίδες, επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας. Οι διαιτολόγοι θεωρούν ότι αποφεύγοντας τη γλουτένη μπορεί να ενεργοποιηθούμε να κόψουμε το junk food και να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που δεν την περιέχουν.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η αλλαγή σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι πολύ μεγάλη, όπως οτιδήποτε καινούριο, και χρειάζεται λίγος χρόνος για να τη συνηθίσετε. Μπορεί αρχικά να αισθάνεστε στερημένοι με τους καινούριους διατροφικούς περιορισμούς. Εάν ξεκινήσετε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι καλό να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο ο οποίος θα μπορέσει να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να σας προσφέρει συμβουλές για το πως θα αποφύγετε την γλουτένη ενώ παράλληλα θα τρώτε υγιεινά και θα έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved