Χημικές δίαιτες: Πώς ακριβώς λειτουργούν

Οι χημικές δίαιτες υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, και συνήθως ενεργοποιούν τον μεταβολισμό που έχει μπλοκάρει ή 'κλειδώσει'.

Χημικές δίαιτες: Πώς ακριβώς λειτουργούν

Πράγματι πολλές φορές αν κάποιος ακολουθήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ένα διατροφικό σχήμα αυτής της κατηγορίας, μπορεί να διαπιστώσει μια σχετική απώλεια βάρους κάποιων κιλών, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν είναι λίπος αλλά υγρά και μυικός ιστός. Τα σχήματα που υιοθετούν οι χημικές δίαιτες κατά βάση είναι υποθερμιδικά, περιοριστικά σε θερμίδες πολλές φορές σημαντικά κάτω από το όριο που πρέπει καθημερινά να λαμβάνουμε. Δίνουν σχετικά σύντομα ένα αποτέλεσμα αλλά σύντομα αυτό σταματάει.

Με δεδομένο ότι οι χημικές δίαιτες πολλές φορές περιορίζουν την κατανάλωση μεγάλων ομάδων τροφίμων και κατά συνέπεια περιορίζουν σημαντικά και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η παρατεταμένη εφαρμογή τους σίγουρα οδηγεί στην εμφάνιση ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Για αυτό και πολλές φορές οι “οδηγίες” προβλέπουν και ένα πολύ στενό χρονικό περιθώριο εφαρμογής.

Με τις χημικές δίαιτες, τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα και δεν κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί κύρια οι απώλειες που καταγράφονταν ήταν σε υγρά, με αποτέλεσμα τα κιλά να επανέρχονται. Γι αυτό και οι περισσότεροι διατροφολόγοι, προτιμούν μία σταθερή, ισορροπημένη διατροφή, παρά τα ξαφνικά σοκ στα οποία υπόκειται ο οργανισμός με τις χημικές δίαιτες. Η Μεσογειακή διατροφή, είναι η κατάλληλη λύση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, με πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από όλες τις ομάδεςτροφών, και ισορροπημένο θερμιδικό πρόγραμμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved