Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται τα θαλασσινα;

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλες τις μέλλουσες μαμάδες. Εάν είστε έγκυος και φοβάστε να καταναλώστε θαλασσινά, δεν είστε η μόνη!

Η φοβία στην κατανάλωση των θαλασσινών κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες είναι συχνό φαινόμενο για τις εγκυμονούσες, που προσέχουν ιδιαίτερα για την υγεία του εμβρύου τους. Οι γιατροί παρόλαυτά είναι καθησυχαστικοί και προτείνουν την κατανάλωση καποιων θαλασσινών, αλλά με μέτρο. Συμβουλεύουν να μην απορρίπτουμε τελείως τα θαλασσινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως να την περιορίζουμε στα 340 γρ. εβδομαδιαίως, δηλαδή περίπου δύο γεύματα.

Ο γιατρός Roger W. Harms, M.D, σημειώνει πως τα θαλασσινά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην εγκυμοσύνη αφού είναι πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου, στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και ωμέγα- 3 που διευκολύνει τη γρήγορη ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Τα ψάρια που θα πρέπει να πρωταγωνιστούν στη διατροφή σας είναι:
Σολωμός
Ρέγγα
Γαύρος
Σαρδέλες
Πέστροφα

* Ασφαλή επιλογή επίσης αποτελούν οι γαρίδες, ενώ ο τόνος δε θα πρέπει να υπερβεί τα 170 γραμμάρια την εβδομάδα.

* Γενικά όμως προτείνουν να αποφεύγουμε τα μεγάλα ψάρια - κυνηγούς.
* Μη φάτε καρχαρία και ξιφία, γιατί εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου, στοιχείο επικίνδυνο τόσο για τη γονιμότητα μίας γυναίκας όσο και για την καλή πορεία της εγκυμοσύνης της.
* Μη φάτε οστρακοειδή, (μύδια, στρείδια κλπ) και μη φατε ψάρια, ή σούσι.

Η συχνή κατανάλωση των παραπάνω θαλασσινών θα μπορούσε να βλάψει τόσο την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου όσο και το νευρικό του σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση φυσικά, θα πρέπει να ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας και να ενημερωνόμαστε σφαιρικά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved