Αυστραλία: Δεκάχρονα κορίτσια - «θύματα» των προτύπων ομορφιάς

Τα πρότυπα ομορφιάς που θέλουν τις γυναίκες υπερβολικά λεπτές και αδύνατες, έχουν επηρεάσει τον ψυχικό κόσμο και των μικρών κοριτσιών!

Αυστραλία: Δεκάχρονα κορίτσια - «θύματα» των προτύπων ομορφιάς

Δεκάχρονα προσέχουν τη διατροφή τους για να μη βάλουν βάρος, ενώ ακόμη και τα παιδιά ηλικίας οκτώ χρόνων δεν είναι ευχαριστημένα με το σώμα τους, σύμφωνα με έρευνα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Οικογενειακών Ερευνών.

Πιο αναλυτικά, από τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα, το 50% εκείνων που ήταν λεπτά ή κανονικού βάρους, δεν ήταν ικανοποιημένα από την εικόνα του σώματός τους, ενώ το 75% αισθάνονταν ότι ήταν υπέρβαρα. Παιδιά, ηλικίας 10-11 χρόνων, προσπαθούν να διατηρήσουν ή να ελαττώσουν το βάρος τους, πράγμα που σημαίνει ότι τους απασχολεί σοβαρά και είναι αποφασισμένα να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

Η εν λόγω έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται για την εικόνα του σώματός τους πολύ νωρίτερα από ό,τι θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 4.000 παιδιά, εντόπισε ότι πάνω από το 50% των παιδιών ηλικίας 8-11 χρόνων επιθυμούσαν να έχουν ένα λεπτότερο σώμα από το κανονικό.

Η εικόνα του σώματος που προβάλουν προς τα έξω ήταν το ίδιο σημαντική για τα αγόρια, όπως ακριβώς ήταν και για τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας. Η έρευνα εντόπισε ότι 61% των αγοριών ηλικίας 10-11 χρόνων έπαιρναν τα ανάλογα μέτρα προκειμένου να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος, ενώ στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας το ποσοστό ήταν 56%.

Η παιδίατρος διαιτολόγος, Ιβ Ριντ, λεει ότι «είναι πραγματικά ανησυχητικό που βρίσκουμε αυτό το φαινόμενο σε τόσο νεαρή ηλικία».
Και συμπληρώνει ότι έχει μεγάλη σημασία το πώς οι γονείς θα χειριστούν το θέμα αυτό, πώς θα το συζητήσουν με τα παιδιά τους και πώς θα διατυπώσουν τις ανησυχίες τους. «Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερης βαρύτητας να μεταδώσουν στα παιδιά τους το ότι τα αγαπούν το ίδιο δυνατά, ανεξάρτητα με το σχήμα του σώματός τους και ότι ο καθένας από μας είναι διαφορετικός».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved