Διατροφικές συμβουλές για επιτυχημένες εξετάσεις, από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Οι εξετάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και η διατροφή καλείται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για άλλη μια φορά στην απόδοση των μαθητών. Φροντίστε λοιπόν να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να έχουν την ενέργεια που χρειάζονται.

Διατροφικές συμβουλές για επιτυχημένες εξετάσεις, από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

• Παρέχετε στα παιδιά ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, προκειμένου να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Δώστε έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, που εκτός από «θησαυρός» βιταμινών είναι και αρκετά δροσιστικά!
• Φροντίστε να μειγειρεύετε ελαφρά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, αποφεύγοντες τις σάλτσες και τα καυτερά μπαχαρικά. Η δυσπεψία και οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις μπορεί να δυσχεραίνουν το διάβασμα.
• Βάλτε το ψάρι στη διατροφή των μαθητών 2 φορές την εβδομάδα, καθώς τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν φαίνεται να βελτιώνουν τη μνήμη.
• Παρέχετε ενδιάμεσα θρεπτικά snacks μεταξύ των κυρίως γευμάτων, όπως φρέσκους χυμούς, μπάρες δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς, σπιτικό κέικ, γιαούρτι με φρούτα κλπ.
• Μην ξεχνάτε τη σημασία του πλήρους πρωινού τόσο κατά τις ημέρες που οι μαθητές είναι στο σπίτι και διαβάζουν, όσο και πριν την εξέταση. Η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με χαμηλότερη συγκέντρωση και απόδοση. Επιλογές, όπως γάλα με δημητριακά και φρούτα, τοστ με φρέσκο χυμό, γάλα και ψωμί με μέλι, γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα, γάλα και σπιτικό κέικ, είναι αρκετά τονωτικές για τον οργανισμό. Προσοχή όμως! Μην πιέζετε τα παιδιά να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα τροφής, την οποία δεν έχουν συνηθίσει και μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία.
• Η μαύρη σοκολάτα συσχετίζεται με ενίσχυση της μνήμης και της καλής διάθεσης, οπότε μπορείτε να δίνετε στα παιδιά 1-2 σοκολατάκια καθημερινά, τα οποία μπορεί να έχουν μαζί τους και κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
• Η κατανάλωση καφέ πλέον συνηθίζεται από πολλούς μαθητές λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων της καφεϊνης, ωστόσο μην αφήνετε τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερο από έναν καφέ καθημερινά αν τους αρέσει. Επίσης, θα πρέπει να τον αποφεύγουν τις βραδυνές ώρες καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου που είναι σημαντικός σύμμαχος των μαθητών.
• Τέλος, διατηρήστε ένα ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι για να διευκολύνετε τη μελέτη των παιδιών.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved