Ο απόλυτος οδηγός για να αποτοξινωθείς μετά το Πάσχα

Αποτοξίνωση μετά την πασχαλινή περίοδο.

Ο απόλυτος οδηγός για να αποτοξινωθείς μετά το Πάσχα
Bigstock

Ήρθε το Πάσχα και μαζί με αυτό, καταναλώσαμε τα τσουρέκια μας, τις σοκολάτες, τα αρνάκια, κατσικάκια και όλα τα εδέσματα των εορτών. Το πιθανότερο είναι στο πέρασμα του να μας άφησε και μερικά κιλά. Τι κάνουμε τώρα;

Αρχικά δεν πανικοβαλλόμαστε. Θα πρέπει να μπούμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να αποτάξουμε όλα τα ταπεράκια με φαγητό που μείνανε από τις γιορτές. Όσο πιο άμεσα το κάνουμε αυτό, τόσο πιο σύντομα θα απαλλαγούμε από τα περιττά κιλάκια.

Λίγο πριν το κατώφλι του καλοκαιριού είμαστε εδώ για να δώσουμε τις συμβουλές ώστε να συνέλθουμε σωματικά και να βελτιώσουμε την σωματική μας υγεία.

Αποτοξίνωση πριν από το Πάσχα με ένα σούπερ detox smoothie

diaita-1.jpg

3 απλά πράγματα είναι αυτά που θα μας οδηγήσουνε στη βελτίωση της υγείας μας και την ενδυνάμωση του σώματος μας:

  1. Κατανάλωση νερού- υγρών

Η κατάλληλη ποσότητα νερού είναι σύμμαχος όχι μόνο για την απώλεια κιλών αλλά και για την αποφυγή προβλημάτων υγείας όπως, πέτρες στους νεφρούς, ουρολοιμώξεις, πέτρες στη χολή, αφυδάτωση και πρόωρη γήρανση. Το νερό είναι ο βασικός διαλύτης του οργανισμού μας και το μέσο αποβολής των μεταβολικών προϊόντων, είναι λοιπόν απαραίτητο σε τέτοια ποσότητα ώστε να μην παραμένουν και συσσωρεύονται στο σώμα μας μεταβολικά προϊόντα. Συμβουλή: καταλαβαίνετε ότι ενυδατώνεστε αρκετά όταν τα ούρα σας είναι σχεδόν διάφανα. Σε ότι αφορά την ανάγκη μας σε υγρά, αυτό είναι εξατομικευμένο, καθώς ανάλογα με τη διατροφή μας, την σωματική μας διάπλαση και τις δραστηριότητες μας, οι ανάγκες μας προσαρμόζονται και αλλάζουν.

  1. Περιορισμός κατανάλωσης τροφής

  • Δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που να μην έχει θερμίδες.
  • Δεν υπάρχει τρόφιμο που να καίει το λίπος.
  • Δεν υπάρχει μαγικό τρόφιμο που να αυξάνει το μεταβολισμό.
  • Δεν υπάρχει τρόφιμο που να κάνει την αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση του σώματος μας γίνεται από το ήπαρ και τους νεφρούς και οι τοξίνες αποβάλλονται μέσα από τα ούρα, τα κόπρανα και την εφίδρωση. Όταν όμως εμείς δεν τρώμε ισορροπημένα και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κατεργασμένων τροφίμων, το σώμα δεν προλαβαίνει να αποβάλλει όλα τα μεταβολικά απόβλητα του μεταβολισμού μας με αποτέλεσμα να έχουμε οξειδωτικό στρες και να χρειαζόμαστε ενίσχυση σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Αυτό πολλές φορές το ακούμε ως αποτοξίνωση.

Συμβουλή: αποφεύγετε τηγανιτά, αλκοόλ, γλυκά (μπισκότα, κέικ, πάστες κλπ.) και περιορίστε στις 4 μερίδες ημερησίως την κατανάλωση υδατανθράκων (1 μερίδα υδατανθράκων= 1/2 φλ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως= 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως= 1/3 φλ. Ρύζι= 3 μικρά κομμάτια πατάτες ). Καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά εποχής.

  1. Αύξηση σωματικής δραστηριότητας

Όταν μειώνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα αυτό έχει αντίκτυπο στο σώμα μας, καθώς μειώνεται η δαπάνη ενέργειας και μειώνεται και ο μυϊκός τόνος. Ενεργειακά μεταβολικός ιστός (αυτός δηλαδή που καίει θερμίδες)είναι ο μυϊκός ιστός. Ο μυϊκός ιστός για να είναι δραστήριος πρέπει να είναι σε εγρήγορση και αυτό γίνεται μόνο με τη σωματική δραστηριότητα. Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που σας ταιριάζει για να μπορέσετε να το εφαρμόσετε σε συστηματική βάση.

Τι να κάνουμε άμεσα όμως; Ακολουθήστε το παρακάτω πρόγραμμα

diaita-apotoksonosis-meta-tis-giortes.jpg

Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, καλό είναι να απευθυνθείτε σε διαιτολόγο για εξατομίκευση.

Πρωινό:

1η επιλογή

1φλ. Γάλα (ζωικό ημιαποβουτυρωμένο ή φυτικό )με 2κ.σ. βρώμη, κανέλα, 1κ.σ. ηλιόσπορους ανάλατους, 1 κ.γλ. λιναρόσπορο και ½ κ.γλ. ελάχιστο μέλι

2η επιλογή

1 φέτα Ψωμί ολικής αλέσεως, 1 βραστό αυγό και μερικά ντοματίνια

3η επιλογή

1 φέτα Ψωμί ολικής αλέσεως, ¼ αβοκάντο, 1 αυγό scrambled (με 1κ.γλ. λάδι και 1κ.σ. γάλα)

Δεκατιανό ή / και απογευματινό:

1η επιλογή

1 μερίδα φρούτο με 1κ.σ. ξηρούς καρπούς

2η επιλογή

Ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη

3η επιλογή

Στικς αγγουράκια καρότα πιπεριές με 1-2κ.σ. τυρί cottage

Detox smoothies: Τρεις συνταγές για τις μέρες μετά το Πάσχα

Γεύμα:

1η επιλογή

Μια μερίδα πρωτεΐνη περίπου μια παλάμη χωρίς τα δάχτυλα (κρέας/ ψάρι/ θαλασσινά) με λαχανικά και 2-3κ.σ. ρύζι ή 1 πατάτα όσο η γροθιά μας ψητή ή βραστή

2η επιλογή

1 μπιφτέκι, με 1 χούφτα ψητή γλυκοπατάτα και σαλάτα ανάμεικτα πράσινα λαχανικά

3η επιλογής

Πράσινα φασολάκια ή αρακά ή μπάμιες (μαγειρεμένα με ελάχιστο λάδι) με λίγο φέτα και μερικά κομμάτια πατάτας

Βραδινό:

1η επιλογή

Σαλάτα με: 2 βραστά αυγά, 1κ.σ. τυρί κρέμα, 1-2 παξιμαδάκια κρίθινα, ντοματίνια, αγγουράκια

2η επιλογή

Ομελέτα με λαχανικά και ελάχιστο τυρί

3η επιλογή

Γιαούρτι 2-4%, λίγες σταφίδες, κανέλα, λιναρόσπορο

4η επιλογή

Τονοσαλάτα με τόνο σε νερό, 2κ.σ. καλαμπόκι, 1 παξιμαδάκι, ½ αβοκάντο, πράσινα ανάμεικτα λαχανικά π.χ. ρόκα/σπανάκι/ice berg

diaita-apotoksinosis.jpg

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι μέσα στη μέρα μας φροντίζουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά. Προσπαθούμε τα κυρίως γεύματα να συνοδεύονται από σαλάτα κυρίως με εποχικά λαχανικά και να χρησιμοποιούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο με σύνεση (εως 4κ.γλ)

Να θυμάστε πως πρέπει να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας και την υγεία σας ολόκληρο το χρόνο και όχι κατά διαστήματα. Αν θέλετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ζητήστε τη συμβουλή των ειδικών.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved