Μαμά και διατροφή: Γάλα βρόμης ή γάλα αμυγδάλου; Ποιο να προτιμήσετε

Ποια η διατροφική αξία του γάλακτος βρόμης και ποια του γάλακτος αμυγδάλου.

Μαμά και διατροφή: Γάλα βρόμης ή γάλα αμυγδάλου; Ποιο να προτιμήσετε

Γυναίακ βάζει γάλα αμυγδάλου στο ποτήρι. 

Bigstock

Το γάλα βρόμης και το γάλα αμυγδάλου είναι από τα πιο δημοφιλή γάλατα φυτικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται σε vegan ροφήματα, σνακ και γλυκά.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί σημαντικά. Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις των φυτικών γάλακτων στις Η.Π.Α. την τετραετία 2012 με 2016 αυξήθηκε κατά 61%.

Η διατροφική αξία

Το γάλα βρόμης και το γάλα αμυγδάλου έχουν παρόμοια διατροφική αξία και σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές τις οποίες καλό είναι να γνωρίζετε εάν θέλετε να επιλέξετε ένα από τα δύο γάλατα για την καθημερινή σας διατροφή. Για παράδειγμα, το γάλα αμυγδάλου έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ασβέστιο, ενώ το γάλα βρόμης περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες και σίδηρο.

Δείτε αναλυτικά τη διατροφική αξία για το κάθε ένα στον παρακάτω πίνακα.

futika-galata.jpg

Έχετε κατά νου ότι κάποια brands έχουν γάλατα που είναι ενισχυμένα με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D.

Επιπλέον, κάποια από τα γάλατα αμυγδάλου και βρόμης περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη η οποία εκτός από τη γεύση, αλλάζει και τη διατροφική αξία του ροφήματος.

Τα οφέλη

Το γάλα βρόμης και το γάλα αμυγδάλου είναι θρεπτικά, υγιεινά και μπορούν να αποτελέσουν μία προσθήκη στην vegan διατροφή.

Το γάλα βρόμης δεν παράγεται από τους ξηρούς καρπούς, το οποίο είναι σημαντικό εάν έχετε αλλεργία στα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς. Από την άλλη, το γάλα αμυγδάλου έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θεωρείται μία καλύτερη επιλογή για όσους ακολουθούν μία κετογονική ή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.

Επιπλέον, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, πολλά από τα γάλατα αμυγδάλου και βρόμης που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ενισχυμένα με σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12.

Γυναίκα κρατά ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου και ένα μπολ με αμύγδαλα.

Bigstock

Μειονεκτήματα

Το γάλα αμυγδάλου και βρόμης έχει λιγότερη πρωτεΐνη σε σχέση με το γάλα ζωικής προέλευσης. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την δομή των μυών, των συνδέσμων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα μη ενισχυμένα με βιταμίνες και μέταλλα γάλατα φυτικής προέλευσης μπορεί να υστερούν σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο. Τέλος, κάποια περιέχουν ζάχαρη, η οποία μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει για τον οργανισμό, είναι, συνεπώς, αναγκαίο να ελέγχετε πάντα τη συσκευασία.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved