Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Φτάνει σιγά σιγά ο χειμώνας και τα παιδιά έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ποικίλες δραστηριότητες-πολλές από αυτές είναι εντελώς δωρεάν- εκείνες που πιο πολύ τους τραβούν το ενδιαφέρον!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με το πρωτότυπο δωρεάν εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Παίζω και Πετώ» στο Πάρκο Τρίτση από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

324234

Τα παιδιά από 6 έως 12 ετών θα κάνουν ένα ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο των πουλιών μέσα από το παιχνίδι, τις εικαστικές δράσεις και φυσικά την εξερεύνηση. Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου με τίτλο «Στον κόσμο των πουλιών» περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις:

Κυριακή 30/11: «Ζουν ανάμεσα μας». Τα παιδιά θα έχουν μια πρώτη γνωριμία με τα βασικά χαρακτηριστικά των πουλιών και τις διαφορετικές ομάδες τους. Τι έχουν τα πουλιά που δεν έχουν τα άλλα ζώα; Σε τι διαφέρει ένα αρπακτικό από ένα υδρόβιο; Τα παρυδάτια πουλιά πως τα ξεχωρίζουμε;
Κυριακή 7/12: Birdwatching για παιδιά. Τα παιδιά θα περιηγηθούν στο Πάρκο και θα παρατηρήσουν διαφορετικά είδη πουλιών που κατοικούν σε αυτό.
Κυριακή 14/12: «Τιτιβίσματα». Τα πουλιά χρησιμοποιούν διαφορετική φωνή ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται. Μια καρακάξα σημαίνει συναγερμό, μια δεκαοχτούρα φλυαρεί, ένας μελισσοφάγος τραγουδά με τους φίλους του και ένα σταβλοχελίδονο συναντά ένα αρπακτικό. Τα παιδιά θα μάθουν να διακρίνουν αρκετές από τις διαφορετικές φωνές πουλιών.
Κυριακή 21/12: «Την ευτυχία που θα βρεις». Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες των πουλιών; Μήπως τελικά μοιάζουν με τις δικές μας; Πόσο δυσκολεύονται να τις καλύψουν; Τα παιδιά θα επιχειρήσουν να βρουν τις απαντήσεις!

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης, Παλιό Οινοποιείο, Ίλιον
Λεωφόρος Δημοκρατίας, έξοδος 6 Αττ. Οδού, τηλ: 2102323163, 2132030000
Κυριακή: 11:30 με 12:45
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 210-2316977 και park@ornithologiki.gr


Θα σας πάω τώρα βόρεια, στη δωρεάν και εξαιρετικά δημοφιλή δράση «Διανυκτέρευση στο Μουσείο – Sleepover», που έχει ήδη ξεκινήσει για τέταρτη χρονιά στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

45345

Το «Sleepover» είναι μία από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μουσεία της πόλης τους, να πάρουν μέρος σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες με τη βοήθεια έμπειρων μουσειοπαιδαγωγών και να βιώσουν ταυτόχρονα τη μοναδική εμπειρία να διανυχτερεύσουν εκεί! Τους προσφέρεται βραδινό και πρωινό γεύμα και θα πρέπει να έχουν μαζί τους υπνόσακο, μαξιλάρι, φακό, παντόφλες, ζεστά και άνετα ρούχα και ένα μπουκαλάκι νερό. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή για τα παιδιά και καλή τους διασκέδαση!


Οι επικείμενες δράσεις είναι οι εξής:
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, 12/12/14, για 20 παιδιά 10-12 ετών
Πολεμικό Μουσείο, 13/12/14, για 20 παιδιά 6-12 ετών
Αρχαιολογικό Μουσείο, 13/12/14, για 16 παιδιά 10-12 ετών
Μουσείο Μακεδονικού αγώνα, 19/12/14, για 20 παιδιά 10-12 ετών
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, 19/12/14, για 20 παιδιά 7-8 ετών
Μουσείο Φωτογραφίας, 20/12/14, για 20 παιδιά 10-12 ετών
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 2313 318211 και 2313 318530, Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 έως 12.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η διανυχτέρευση διαρκεί από τις 19:00 ως το πρωί της επόμενης μέρας.

Για το τέλος άφησα ένα πολύ όμορφο βιβλίο, «Το χάρτινο καραβάκι της μαμάς» της Ελένης Γεωργοστάθη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

34TRGB

Μέσα από μια απλή καθημερινή ιστορία, εικονογραφημένη με ζωντανό και ελκυστικό τρόπο, η συγγραφέας μιλάει για τον τρόπο που όλα τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους -ως παντογνώστες- και το πόσο αυτό απέχει τελικά από την πραγματικότητα. Τα παιδιά θα ταυτιστούν με την ηρωίδα, μιας και όλα πιστεύουν πως οι γονείς τους ξέρουν τα πάντα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους πουν ή να τους δείξουν το ο,τιδήποτε! Κι έτσι ακριβώς τους αντιμετωπίζουν. Όμως το βιβλίο αυτό πετυχαίνει και κάτι άλλο. Υπενθυμίζει στους γονείς πόσα πολλά πράγματα μαθαίνουν κι οι ίδιοι από τα παιδιά τους, πολλά περισσότερα απ'όσα ίσως συνειδητοποιούν. Με αφορμή αυτή την ιστορία λοιπόν, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με τα παιδιά σας για το ότι δεν υπάρχει «φωτεινός παντογνώστης» αλλά μικροί και μεγάλοι που μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Κι αυτό είναι το ωραίο.

«Το χάρτινο καραβάκι της μαμάς»
Κείμενο: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2014
€ 5.94, σελ.48
Σειρά: Φραουλίτσα (5-6 ετών)

Αυτό ήταν για σήμερα. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα! Ως τότε να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ. Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved