Πώς αλλάζει ο κόλπος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; (vid)

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον κόλπο της γυναίκας όταν είναι έγκυος.

Μενέλαος Λυγνός
Πώς αλλάζει ο κόλπος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; (vid)

Οι ορμονικές αλλαγές, που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επηρεάζουν την εικόνα και τη λειτουργία του κόλπου, ενώ εξαιτίας της «δοκιμασίας», στην οποία υπόκειται ο κόλπος κατά τον τοκετό, μεταβάλλεται σημαντικά και αυτή καθαυτή η δομή του.

Αρκετές έγκυοι αναφέρουν ένα «αίσθημα πληρότητας» του κόλπου, δηλαδή νιώθουν «σαν να υπάρχει κάτι μέσα» στον κόλπο. Το αίσθημα αυτό σχετίζεται επίσης με την αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή. Οι φλέβες του κόλπου δεν «προλαβαίνουν» να απομακρύνουν το αίμα, που ρέει προς αυτές από τις αρτηρίες. Έτσι εντός της κολπικής φλεβικής κυκλοφορίας «λιμνάζει» ποσότητα αίματος και ο βλεννογόνος του κόλπου παρουσιάζεται οιδηματώδης («πρησμένος»).

Το τοπικό οίδημα μάλιστα συχνά αυξάνεται μετά τα μισά της κύησης, αφού η μήτρα με το μέγεθός της ενίοτε πιέζει τις φλέβες, δια των οποίων το αίμα απορρέει εκ του κόλπου και των πυελικών οργάνων γενικότερα. Η παρεμπόδιση αυτή της ροής του αίματος οδηγεί στην αύξηση αυτού, που παραμένει εντός των κολπικών φλεβών και κατ’ επέκτασιν σε αύξηση του τοπικού οιδήματος.

Μάθετε αναλυτικά για όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόλπο κατά τη διάρκεια της κύησης στο βίντεο που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του Mothersblog.gr



Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Διαβάστε για την αναγέννηση κόλπου με έγχυση υαλουρονικού οξέος ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved