Συμβουλές για γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι μία δύσκολη και ψυχολογικά επίπονη κατάσταση η οποία πλήττει περίπου το 15% τον ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Μυρτώ Κογεβίνα
Συμβουλές για γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα

Ορίζεται ως η αδυναμία απόκτησης παιδιού έπειτα από έναν χρόνο προσπάθειας. Αδρά, γύρω στο ⅓ των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται στον άνδρα, ⅓ στη γυναίκα και το ⅓ και στους δύο, ή σε παράγοντες που δεν δύναται να ανευρεθούν.

Σε περίπου 15% των περιπτώσεων η υπογονιμότητα θεωρείται ανεξήγητη. Το σίγουρο είναι ότι η υπογονιμότητα- όπου και να οφείλεται- αποτελεί πηγή άγχους και βαθιάς στεναχώριας για το ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί. Χάρη στη σύγχρονη επιστήμη, για την υπογονιμότητα υπάρχουν πλέον διάφορες αντιμετωπίσεις, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο επεμβατικές.

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να παραγνωρίσει τον πόνο που προκαλεί η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι και ιδιαιτέρως στη γυναίκα. Η μητρότητα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στάδια στη ζωή μιας γυναίκας, επομένως είναι εξαιρετικά σκληρό για μία γυναίκα να μη γνωρίζει πότε- ή και αν- θα καταφέρει να κάνει παιδί. Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία οπωσδήποτε ειναι ελπιδοφόρος όσον αφορά τα αποτελέσματά της, αλλά συγχρόνως ενέχει συνήθως αρκετή σωματική αλλά και ψυχική ταλαιπωρία και επιπλέον απαιτεί πολλές θυσίες χρόνου και χρημάτων. Όταν στην ταλαιπωρία αυτή προστίθενται η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα αλλά και οι απόψεις και συμβουλές τρίτων που συχνά μας ζορίζουν πολύ περισσότερο από ότι μας βοηθούν, η υπογονιμότητα καταλήγει να μοιάζει με ζωντανό εφιάλτη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό μία γυναίκα η οποία παλεύει με την υπογονιμότητα να πάρει κάποια μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει όσο γίνεται την ψυχική της υγεία. Οι παρακάτω συμβουλές και πρακτικές μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες:

Φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία

Ο καλός ύπνος, η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση βοηθούν πολύ στο να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής, όπως είναι η υπογονιμότητα.

Θετική σκέψη

Η υπογονιμότητα δεν είναι κάτι το απλό - ωστόσο, στην εποχή μας η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και υπάρχουν περισσότερες λύσεις από ποτέ για την απόκτηση ενός παιδιού. Πολλές γυναίκες που άλλοτε δε θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν παιδί, σήμερα έχουν σημαντικές πιθανότητες να το πετύχουν τελικά. Αυτό είναι κάτι το οποίο καλό είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας για να παίρνουμε δύναμη και κουράγιο όταν μας καταβάλουν η αβεβαιότητα και η απελπισία.

Δεν αφήνουμε την υπογονιμότητα να καταλάβει όλη μας τη ζωή

Όσο και αν φαίνεται δύσκολο, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε τη μάχη με την υπογονιμότητα να γίνει όλη μας η ζώη-αντίθετα, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές, την ενασχόληση με χόμπι και οτιδήποτε άλλο μας ευχαριστεί, προκειμένου να δίνουμε στο μυαλό μας πολύτιμες περιόδους ανάπαυλας από την ενασχόληση με το πρόβλημα.

Επιλέγουμε εμείς πώς θα αντιμετωπίσουμε την υπογονιμότητα

Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να εκμεταλλευτούν όλες τις οδούς που υπάρχουν προκειμένου να αποκτήσουν παιδί (π.χ. εξωσωματική γονιμοποίηση, χρήση παρένθετης μητέρας, δωρεά σπέρματος, υιοθεσία κ.ο.κ.). Άλλες γυναίκες μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να καταφύγουν σε αυτές τις λύσεις. Όλα είναι απολύτως δεκτά, αρκεί μία γυναίκα να κάνει αυτό που είναι σωστό ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ.

Συζητάμε - με αυτούς που ΕΜΕΙΣ θέλουμε

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε το θέμα μας με όλους, και οπωσδήποτε θα είναι πολύ δύσκολο να λάβουμε χρήσιμες συμβουλές από άτομα που δεν έχουν περάσει αυτό που περνάμε. Από την άλλη, εάν έχουμε κάποια φίλη που να έχει περάσει κάτι αντίστοιχο, μπορεί να είναι ανακουφιστικό για εμάς να μοιραζόμαστε αυτό που περνάμε με εκείνη. Καλό θα είναι να συζητάμε και με το σύντροφό μας ανοιχτά για όσα μας στενοχωρούν ή μας προβληματίζουν, καθως η υπογονιμότητα αφορά και τους δύο. Η ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση από έναν ειδικό μπορεί επίσης να βοηθήσει τα μέλη ενός ζευγαριού να αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητα, προφυλάσσοντας παράλληλα την ψυχική τους υγεία αλλά και τη μεταξύ τους σχέση.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336
site: https://www.kolonakipsychologist.com/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved