Ανεξήγητη υπογονιμότητα και όχι μόνο: Μήπως η αιτία κρύβεται στις ορμόνες; (pics)

Αναμφισβήτητη είναι πλέον η άνοδος της υπογονιμότητας παγκοσμίως.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα και όχι μόνο: Μήπως η αιτία κρύβεται στις ορμόνες; (pics)

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 14% των γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών εκτιμάται ότι δυσκολεύεται να συλλάβει ή να διατηρήσει την εγκυμοσύνη. Σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον 1 στα 7 ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Το ήμισυ αυτών των περιπτώσεων θεωρείται ότι οφείλονται σε παράγοντες που αφορούν στη γυναίκα.

«Ως υπογονιμότητα νοείται η αποτυχία επίτευξης επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες συστηματικών προσπαθειών, χωρίς τη λήψη προφυλακτικών μέσων. Ωστόσο, στα ζευγάρια που η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών η διαγνωστική εκτίμηση πραγματοποιείται μετά από ανικανότητα σύλληψης αφού έχει προηγηθεί 6μηνη προσπάθεια. Υπολογίζεται ότι η υπογονιμότητα του 10 – 20% των ζευγαριών με αδυναμία σύλληψης είναι ανεξήγητη, δηλαδή οι συνήθεις διαγνωστικοί έλεγχοι που θα μπορούσαν να δώσουν μια εξήγηση είναι φυσιολογικοί», διευκρινίζει ο χειρουργός γυναικολόγος ογκολόγος – μαιευτήρας και εξειδικευμένος στην ορμονική αποκατάσταση με βιομιμητικές ορμόνες Δρ. Κυριάκος Τίγκας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα ζευγάρια αυτά αποφασίζουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες εκπλήρωσης του ονείρου τους να γίνουν γονείς, υποστηριζόμενοι από ειδικούς στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ορμονική ανισορροπία

Η επίτευξη όμως της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι απλούστερη εάν εξετασθεί η πιθανότητα ύπαρξης ορμονικής ανισορροπίας και αντιμετωπιστεί εξατομικευμένα.

«Εάν δούμε τα διεθνή ποσοστά των αιτίων της γυναικείας υπογονιμότητας, θα καταλάβουμε άμεσα τη μέγιστη βαρύτητα και συμμετοχή της ορμονικής ανισορροπίας.

  • Το 25% των αιτίων αφορούν στην ανεπαρκή ή ασθενή λειτουργία των ωοθηκών, με αποτέλεσμα ορμονική ανυπαρξία ή ανεπάρκεια ή ανισορροπία μεταξύ τους. Έτσι παρατηρείται ανωοθυλακιορρηξία, ανεπαρκές ωχρό σωμάτιο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη εμμηνόπαυση, γενετικές ή επίκτητες βλάβες των ωοθηκών.
  • Το 35% της υπογονιμότητας χρεώνεται στην ενδομητρίωση, με ή χωρίς αποφρακτικά προβλήματα, που συνεπάγεται ορμονική ανισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης στη γυναίκα.
  • Το 20% οφείλεται σε φλεγμονές, ανατομικές ανωμαλίες και βλάβες του γεννητικού συστήματος, από τον τράχηλο της μήτρας μέχρι τις σάλπιγγες.
  • Το 10% προκαλείται από ενδοκρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και ανοσολογικές διαταραχές και το τελευταίο 10% παραμένει αδιάγνωστο.

«Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι πάνω από το 80% η γυναικεία υπογονιμότητα, οφείλεται σε ορμονικά αίτια και δυσλειτουργίες», μας εξηγεί ο Δρ. Τίγκας και συνεχίζει: «Η ορμονική αλληλεπίδραση μεταξύ των ωοθηκών, του προσθίου λοβού της υπόφυσης και του υποθαλάμου, ρυθμίζουν την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, η οποία φυσιολογικά αρχίζει να φθίνει μόλις από την ηλικία των 28 ετών.Η ορμονική δε πτώση (hormone decline), σε κάθε ανθρώπινο ον, αρχίζει από τα 25 μας χρόνια και μετά.

Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη FSH και η ωχρινοτρόπος ορμόνη LH είναι δύο γλυκοπρωτεΐνες της υπόφυσης που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία των γονάδων. Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ωογένεση. Προκαλεί την ωρίμανση των ωοθυλακίων και τη σύνθεση της αρωματάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα. Και οι δύο ορμόνες προάγουν την ωορρηξία και διεγείρουν τις ωοθήκες στην παραγωγή οιστραδιόλης και προγεστερόνης. Η λεπτή ισορροπία των διαφόρων ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών οργάνων, καθιστά δυνατή και διατηρεί τη γονιμότητα. Οι ορμόνες ελέγχουν όλες τις διαδικασίες, όπως την απελευθέρωση ωαρίων από τις ωοθήκες (ωοθυλακιορρηξία) και την πάχυνση του εσωτερικού βλεννογόνου της μήτρας (ενδομήτριο). Εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, προκύπτει μεταξύ άλλων και υπογονιμότητα. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι ορμόνες, παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεια και της ανεξήγητης υπογονιμότητας», εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Τίγκας.

Δηλαδή, οποιαδήποτε ανισορροπία αυτών των ορμονών και κάθε παρέκκλιση από τις βέλτιστες για την κάθε ηλικία τιμές, μπορεί να ευθύνεται για την αποτυχία των προσπαθειών των ζευγαριών να αποκτήσουν απογόνους. Τα ορμονικά επίπεδα είναι καθορισμένα από μελέτες όπως άλλωστε και η κυκλική εναλλαγή τους, ώστε να επιτυγχάνεται η απελευθέρωση του ωαρίου και η γονιμοποίησή του.

Μάθετε ακόμα περισσότερα για τις ορμόνες και την υπογονιμότητα στη gallery που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved