Ο άστατος κύκλος περιόδου επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η περίοδος των γυναικών δεν είναι πάντα σταθερός. Παρουσιάζει διαταραχές οι οποίες την ταλαιπωρούν αρκετά συχνά.

Ο άστατος κύκλος περιόδου επηρεάζει τη γονιμότητα;

Ο κύκλος θεωρείται φυσιολογικός αν διαρκεί από 24 έως 35 μέρες. Ο σύντομος κύκλος -κάτω από 24 μέρες- δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα στη σύλληψη.

Ουσιαστικά, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ωορρηξία πιο συχνά από το μέσο όρο, οπότε αυξάνονται και οι πιθανότητες σύλληψης.

Η μόνη περίπτωση να αποτελεί πρόβλημα είναι να έχετε πολύ σύντομη ωχρινική φάση, τη φάση μετά την ωορρηξία , οπότε ενδέχεται η έμμηνη ρύση να παρασύρει το γονιμοποιημένο ωάριο πριν προλάβει να εμφυτευτεί. Αν έχετε σύντομο κύκλο, ίσως είναι σκόπιμο να ελέγξετε πόσες μέρες απέχει η ωορρηξία από την περίοδό σας.

Ο μακρύς κύκλος δυσκολεύει τη σύλληψη γιατί δεν έχετε τόσο νωρίς ωορρηξία. Και η άτακτη περίοδος δυσκολεύει τη σύλληψη, γιατί δεν μπορείτε να προβλέψετε την ωορρηξία. Ένας τρόπος να διαπιστώσετε την ωορρηξία αν ο έλεγχος της τραχηλινής βλέννης. Και η καταγραφή της βασικής θερμοκρασίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι γίνεται στον κύκλο σας.

Αν υποψιάζεστε ότι δεν έχετε ωορρηξία, αλλά δε έχετε συλλάβει έπειτα από ένα χρόνο ( ή 6 μήνες αν είστε πάνω από 35) συμβουλευτείτε το γιατρό.
Yπάρχουν διάφορες θεραπείες που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Η καλύτερη για εσάς θα εξαρτηθεί από τις αιτίες που σας εμποδίζουν να συλλάβετε. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι καμμία από τις διαθέσιμες θεραπείες γονιμότητας δεν εγγυάται εγκυμοσύνη.

Και να θυμάστε ότι το στρες επιδρά στην ταχύτητα της σύλληψης, ενώ μπορεί να είναι και φυσική αντίδραση στο γεγονός ότι αργεί.

Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες αναζητώντας λύσεις με τον σύντροφό σας.

Αν η ένταση οφείλεται στο ότι δεν μπορείτε να συλλάβετε , κουβεντιάστε το. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό, ανατρέξτε σε συμβουλευτική.

Διαβάστε επίσης

Διαταραχές κύκλου και αστάθεια περιόδου: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, αντιμετώπιση
Τι εύχομαι να μου είχε πει ο γιατρός για την υπογονιμότητα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved