Το έλαιο παπαρούνας μπορεί να αυξάνει τη γονιμότητα

Μία παμπάλαια ιατρική τεχνική μπορεί να βελτιώνει τις πιθανότητες τεκνοποίησης στις υπογόνιμες γυναίκες, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Το έλαιο παπαρούνας μπορεί να αυξάνει τη γονιμότητα

Η τεχνική, που πρωτοεφαρμόστηκε πριν από 100 χρόνια, συνίσταται στην έγχυση ελαίου από καρπό παπαρούνας στους ωαγωγούς (σάλπιγγες) της γυναίκας, στη διάρκεια εξέτασης με ακτίνες Χ που διερευνά αν έχουν αποφράξεις ή όχι. Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε εκατοντάδες εθελόντριες και διαπιστώθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματική στην επίτευξη εγκυμοσύνης απ’ ό,τι η διενέργεια της εξέτασης με χρήση άλλων υλικών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, μία συχνή αιτία υπογονιμότητας είναι η μειωμένη διάβαση των σαλπίγγων, δηλαδή η ύπαρξη απόφραξης που εμποδίζει τη διέλευση του ωαρίου από την ωοθήκη προς τη μήτρα.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν η χρήση διαλύματος με έλαιο παπαρούνας και σκιαγραφικό υγρό θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης, διαλύοντας τυχόν βλέννες ή μικρές αποφράξεις στις σάλπιγγες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.119 υπογόνιμες εθελόντριες, άλλες εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε υστεροσαλπιγγογραφία με σκιαγραφικό που είχε ως βάση το έλαιο της παπαρούνας και άλλες με σκιαγραφικό που είχε ως βάση νερό.

Από τις γυναίκες της πρώτης ομάδας, το 40% έμειναν έγκυοι με φυσικό τρόπο μέσα στους έξι επόμενους μήνες, έναντι του 29% εκείνων της δεύτερης.

«Τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης ήταν πολύ υψηλότερα στην ομάδα του ελαίου της παπαρούνας και μάλιστα έπειτα από μόλις μία θεραπεία. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική έκβαση για γυναίκες οι οποίες είχαν ως εναλλακτική λύση την εξωσωματική», δήλωσε ο δρ Μολ. Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας δίνουν νέες ελπίδες στα υπογόνιμα ζευγάρια».

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα με βεβαιότητα γιατί η έγχυση του ελαίου παπαρούνας έχει τόσο σημαντική επίδραση. Όπως και να ‘χει, η χρήση του ελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας.

Το σκιαγραφικό με το έλαιο παπαρούνας που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, που είναι γνωστή ως H2Oil, λέγεται Lipiodol Ultra-Fluid και διατίθεται σε 47 χώρες του κόσμου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved