Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα και στα δύο φύλα;

Το κάπνισμα, ως γνωστόν, αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας, επηρεάζοντας σχεδόν όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ο τομέας της γονιμότητας δε θα μπορούσε να μείνει ανέπαφος.

Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα και στα δύο φύλα;

Πρόσφατες έρευνες, οι οποίες ασχολήθηκαν με τη σχέση καπνίσματος και γονιμότητας, έδειξαν πως οι γυναίκες και οι άντρες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν πιο συχνά προβλήματα γονιμότητας. Η νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει οιστρογόνα, την ορμόνη που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ωορρηξία. Επιπλέον, τα ωάρια των γυναικών που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανωμαλίες. Επιπρόσθετα το κάπνισμα κατά την διάρκεια της κύησης έχει σοβαρές συνέπειες στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και συνοδεύεται από πρόωρο τοκετό, γέννηση λιποβαρών νεογνών κλπ.

Αναλυτικότερα:

Το κάπνισμα παίζει σημαντικό ρόλο για όλη την ψυχοσωματική υγεία και φυσικά και στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν πάνω από 4.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων 250 θεωρούνται επιβλαβείς και 50 θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες καπνίστριες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και εμφύτευσης εμβρύων.
Επίσης, το χρόνιο κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των ωοθηκών και να επηρεάσει ορμονικά τις γυναίκες αυτές.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι καπνίστριες χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών τους, παράγουν λιγότερα ωάρια και έχουν 30% μικρότερες πιθανότητες επίτευξης κυήσεως.

Όσον αφορά στον ανδρικό παράγοντα μειώνεται η ποιότητα των σπερματοζωαρίων, ο αριθμός τους, η κινητικότητα τους, μειώνεται η μορφολογία τους και παρατηρείται αυξημένη κατακρήμνιση του DNA τους. Συνεπώς, ελαττώνεται η γονιμοποιητική τους ικανότητα και οι πιθανότητες εμφύτευσης του εμβρύου στο ενδομήτριο.

Τα ζευγάρια που καπνίζουν οφείλουν να διακόψουν αμφότεροι το κάπνισμα τουλάχιστον 3 μήνες πριν αρχίσουν τις προσπάθειες για σύλληψη είτε φυσιολογικά είτε με της μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σε επίπεδο εξέλιξης της κύησης ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου εμβρύου και δυστυχώς το κάπνισμα συσχετίζεται επιστημονικά τεκμηριωμένα, με αυξημένες πιθανότητες αποβολών, λιποβαρών νεογνών και προωρότητας, φθορά του πλακούντα και των αγγείων του με αποτέλεσμα να οδηγεί δυνητικά σε κυήσεις αυξημένου κινδύνου με σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους γονείς όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved