Αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής: Και τώρα, τι... Τελείωσαν όλα;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζεται με ασφάλεια ήδη από το 1978 σε όλο τον κόσμο. Εντούτοις, ενέχει τόσο ψυχικό και σωματικό, όσο και οικονομικό κόστος για το ζευγάρι.

Αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής: Και τώρα, τι... Τελείωσαν όλα;

Επίσης, οι γιατροί δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι απαιτείται επίσης υπομονή και επιμονή καθώς τα περισσότερα ζευγάρια καταφέρνουν τελικά να αποκτήσουν παιδί μετά από αρκετές προσπάθειες.Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη βρετανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), τα δύο τρίτα των γυναικών επιτυγχάνουν τελικά έως την έκτη προσπάθεια!

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι επιτυχής τοκετός με την πρώτη προσπάθεια επιτυγχάνεται στο 29,5% των περιπτώσεων. Το 20,5% των γυναικών γεννά παιδί με την τέταρτη προσπάθεια, το 17,4% με την έκτη και το 15,7% με την ένατη. Έτσι, τουλάχιστον δύο στις τρεις γυναίκες (ποσοστό 67,4%) έχουν επιτυχία στην εξωσωματική έως την έκτη απόπειρά τους!

Συχνά οι γυναίκες απογοητεύονται μετά την τρίτη ή την τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια, όμως η νέα έρευνα –η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα– δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια επιτυχούς έκβασης της εξωσωματικής, ιδίως για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να απογοητεύονται πρόωρα και να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις όπως τα ωάρια από άλλη γυναίκα ή η τεκνοθεσία.

Η ηλικία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο. Πριν τα 40 τους, επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει το 32,3% των γυναικών και με την έκτη το 17%. Για τις γυναίκες 40-42 ετών, τα αντίστοιχα ποσοστά επιτυχίας είναι 12,% και 6,9%.Όμως μετά την ένατη προσπάθεια, οι πιθανότητες είναι πλέον πολύ μικρές. Από την άλλη, οι αλλεπάλληλες απόπειρες (κύκλοι) αποτελούν ένα οικονομικό και συναισθηματικό βάρος για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια, χωρίς να παραγνωρίζεται και ο πιθανός ιατρικός κίνδυνος λόγω της επιβάρυνσης των ωοθηκών.

Οι πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, κυριότερος από τους οποίους είναι η ηλικία της γυναίκας. Ιδανική ηλικία για εξωσωματική γονιμοποίηση θεωρείται το διάστημα από τα 23 μέχρι τα 39 έτη. Συμπεράσματα για τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να εξαχθούν και με κάποιες ορμονολογικές εξετάσεις της γυναίκας, οι οποίες καταδεικνύουν τη δυνατότητα ανταπόκρισης των ωοθηκών στη διέγερση. Σημαντική για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι και η ποιότητα του σπέρματος.

Αποτυχία εξωσωματικής

-Η αποτυχία του να μπορέσετε να μείνετε έγκυος δεν είναι δική σας. Για την ακρίβεια δεν φταίει κανείς. Μην κατηγορείτε λοιπόν τον εαυτό σας ή το σύντροφό σας.
-Μην κλείνεστε στον εαυτό σας και μην αντιμετωπίζετε την αποτυχία ως ανίατη ασθένεια. Μιλήστε για όσα αισθάνεστε και αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνη σας απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
- Μη χάνετε την πίστη σας. Μιλήστε με ανθρώπους που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα και στραφείτε προς την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής σας.
- Πριν συζητήσετε το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμη.
- Φροντίστε για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας. Μην ξεχνάτε ότι η καλή ψυχολογία είναι πολύ σημαντική στην κατάσταση που είστε.
- Μην απομακρύνεστε συναισθηματικά από τον σύντροφό σας. Είστε «σύμμαχοι» στην προσπάθεια αυτή , όσο και αν νοιώθετε ότι αφορά -κυρίως και μόνο- εσάς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved