Γυναικεία γονιμότητα: Πώς να την προστατεύσουμε και να την αυξήσουμε

Στην πραγματικότητα, ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη γονιμότητα είναι η ηλικία, αυτήν όμως σίγουρα δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε.

Γυναικεία γονιμότητα: Πώς να την προστατεύσουμε και να την αυξήσουμε

Η κληρονομικότητα είναι, επίσης, ένας παράγοντας που χρειάζεται να συνυπολογίσουμε. Καλό ειναι να ξέρετε πότε μπήκαν στην εμμηνόπαυση η μητέρα και η γιαγιά σας,καθώς ενδέχεται να επηρεάζεται και η δική σας προδιάθεση. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, και επομένως τρόποι να βοηθήσουμε τον οργανισμο και να ενισχύσουμε τη γονιμότητά μας.

Διατήρηση βάρους. Τα οιστρογόνα, οι ορμόνες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, μεταβολίζονται στο λίπος. Έτσι, το ιδανικό είναι οι γυναίκες να μην είμαστε ούτε πάρα πολύ αδύνατες, έχοντας έτσι ελάχιστο λίπος, χαμηλά οιστρογόνα και κακή γονιμότητα, αλλά ούτε και υπέρβαρες, έχοντας έτσι πολλά οιστρογόνα μεν, αλλά και πολλά ανδρογόνα. Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος όσων ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Για να βρείτε το δικό σας ΔΜΣ διαιρέστε το βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα). Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει ύψος 1,65 και είναι 65 κιλά έχει ΔΜΣ 65: 1,65² = 23,8

Κάπνισμα. Ακόμα και με ένα τσιγάρο την ημέρα, όχι μόνο μειώνονται οι πιθανότητες να συλλάβουμε, αλλά και να έχουμε μια καλή εγκυμοσύνη.

Πόνος. Να μην αδιαφορούμε για τον πόνο. Αν έχουμε πόνους στην περίοδο, μπορεί να πρόκειται για ενδομητρίωση, που προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας και χρήζει διερεύνησης.

Περιορισμός καφε και αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γυναικεία γονιμότητα, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Για την ακρίβεια, περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα (δηλαδή περίπου 500 mg καφεΐνης) φαίνεται ότι συνδέονται με χαμηλά επίπεδα γονιμότητας. Η μέτρια κατανάλωση καφέ (ένα-δύο φλιτζάνια την ημέρα) δεν ενοχοποιείται. Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα σουηδών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Γονιμότητα και Στειρότητα, οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα αντιμετωπίσουν πτώση της γονιμότητας σε ποσοστό έως και 60%!

Ανεπάρκεια Β12. Η ανεπάρκεια της B12 μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο σε μερικές ατέλειες του νευρικού συστήματος. Επειδή η βιταμίνη B12 βρίσκεται πρώτιστα στα ζωικά τρόφιμα, οι γυναίκες που τρώνε σπάνια κρέας ή ακολουθούν μια αυστηρή χορτοφάγο ή vegan δίαιτα πρέπει είτε να ψάξουν για πολυβιταμίνη που δίνει την ολόκληρη B12 συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία (2,4 μικρογραμμάρια) είτε να πάρουν συμπλήρωμα B12.

Βοηθήστε τον εαυτό σας. Ακολουθείστε τις συμβουλές του γιατρού σας, τραφείτε σωστά και κρατήστε καλή διάθεση και θετική σκέψη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved